Burgemeester Aboutaleb gaat het gebruik van DNA-spray voor auto-inbraken als proef uitvoeren en zal het resultaat evalueren. Hij geeft hiermee gehoor aan de aangenomen motie van de gemeenteraad van eind 2017 naar aanleiding van geslaagde testen in Sliedrecht.

Enthousiast is hij overigens niet, want de politie heeft hem laten weten dat de waarde van DNA-spray voor de opsporing zeer beperkt is. ‘’DNA-spray moet het hebben van de preventieve werking, een autokraker moet weten dat de auto’s die hij op het oog heeft bewerkt kunnen zijn. Het werkt dus alleen maar in buurten waar steeds dezelfde auto’s staan. Daarvoor is veel zichtbare, lokale communicatie nodig die weer zijn weerslag heeft op de veiligheidsbeleving van de buurt’’, schrijft Aboutaleb.

In 2017 was er in Sliedrecht door het experiment van januari tot en mei slechts 13 keer ingebroken in auto’s en het jaar ervoor in diezelfde periode 69 keer. Dit positieve effect was aanleiding om het ook in Rotterdam voor te stellen. DNA-spray geldt als preventiemiddel. Een synthetische DNA-douche schijnt daders te markeren met een unieke DNA-code waardoor zij voor de politie eenvoudig te koppelen zijn aan de plaats delict.

Print Friendly, PDF & Email