Bijna 12 miljoen Nederlanders zijn van plan deze zomer op vakantie te gaan. Dat is een stijging van 240.000 vakanties ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO.

Ruim 8,7 miljoen Nederlanders (+2 procent) gaan naar verwachting naar het buitenland en ruim 2,5 miljoen (+1 procent) kiezen voor een lange zomervakantie in eigen land. Ongeveer een half miljoen heeft plannen, maar heeft nog geen bestemming bepaald.

Frankrijk blijft de favoriete bestemming in het buitenland; 1,3 miljoen Nederlanders zijn van plan er deze zomer hun vakantie door te brengen. Spanje (1,1 miljoen) en Italië (850.000) volgen. Ook Turkije met 400.000 vakantiegangers krabbelt uit een dal. Vorig jaar keerde de Nederlandse toeristen het land van dictator Erdogan de rug toe na rellen in Rotterdam.

Ongeveer 20 procent van alle zomervakanties wordt in Nederland doorgebracht. Vooral Gelderland en Limburg zijn in trek. Bungalows en campings zijn de populairste onderkomens. NBTC-NIPO Research ondervroeg 11.000 Nederlanders naar hun plannen voor een zomervakantie van een week of langer.

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP/Dagblad010