GroenLinks trok tijdens de campagne op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen als eerste en enige de stekker uit het Links Verbond met Nida.
Men moet niet vreemd opkijken als fractievoorzitter Judith Bokhove, wel of niet in opdracht van de GL-top in Den Haag, die stunt deze week herhaalt met raamwerkpartner VVD.

Het vlot van geen kant met de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Rotterdam en nu GroenLinks de indruk krijgt dat Leefbaar Rotterdam bereid is om consessies te doen en voor een belangrijk deel van het raamakkoord wil omarmen, is dat een manoeuvre waarop de Groenen niet hadden gerekend.

Bokhove had gehoopt dat het de VVD bij het verdelen van de bedachte buit van 100 miljoen euro zo had vet gemest, dat de liberalen zingend akkoord zouden gaan met een linkse coalitie en een vleugje VVD. Daar zag het aanvankelijk ook wel een beetje naar uit. Totdat het de VVD-onderhandelaars Karremans en Versnel vorige week tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering duidelijk werd in welke onwerkelijke situatie zij daarmee hun partij zouden manoeuvreren. Toen er gestemd moest worden over de steun aan het landelijke kinderpardon sloten alle linkse partijen de rijen en werd rechts, inclusief de VVD, van het tapijt geveegd.

”Beter laat dan nooit moet de VVD hebben gedacht”, volgens Dagblad010-stadswacht drs. Sjors van Maurik, die vorige week al vóór de gemeenteraadsvergadering het sterke vermoeden had dat GroenLinks de VVD wel eens ‘in de val gelokt zou kunnen hebben’. Dat was naar aanleiding van de uitspraak van Judith Bokhove dat zij hoopte dat de VVD voor een combinatie met D66 en de PvdA zou kiezen ”na alles wat de liberalen in het raamwerk was aangereikt.”

De eerste pittige gemeenteraadsvergadering met driekwart nieuwe leden – vorige week donderdag – heeft de zaak volkomen op z’n kop gezet voor de formateurs. Niet alleen door de stemming over het kinderpardon, maar ook door de toon van het debat dat daaraan tussen Vernel (VVD) en Van Baarle (DENK) vooraf ging. Bovendien wilde GroenLinks ook niks weten van het afschaffen van het raadsgevende referendum en keerde Bokhove zich – voor het eerst die dag – tegen Karremans.

”Dat de VVD in zijn hart Leefbaar niet wil loslaten, dat was al duidelijk. Vorige week donderdag is alleen maar sterker geworden. En dat Leefbaar nu ook best bereid schijnt te zijn om loyaal mee te doen met de duurzaamheidsparagrafen, daar had GroenLinks volgens mij helemaal niet op gerekend.”


Judith Bokhove

Print Friendly, PDF & Email