Vanaf de jaren '70 arriveren vele vaders en moeders, afkomstig vanuit de hele wereld, met hun gezin in Rotterdam. Sommige om geld te verdienen, anderen op de vlucht of op zoek naar een beter leven.
Fotograaf Robert de Hartogh (Rotterdam, 1942) heeft het leven van deze migranten vastgelegd. Door zijn lens zien we de open en optimistische blik van nieuwe bewoners. De expo 'Allemaal Rotterdammers' is van start gegaan op 14 september en neemt ons mee langs het beeldverhaal van de Rotterdamse migranten.
Na de oorlog zoeken Rotterdamse bedrijven overal ‘gastarbeiders’ om het zware werk op te knappen. Italianen, Spanjaarden, Joegoslaven, Kaapverdianen, Turken, Marokkanen komen en gaan. Een deel blijft in Rotterdam als ze vanaf de jaren ’70 hun gezin naar Nederland kunnen halen. Rotterdam werd hun stad van aankomst; stad van vestiging.
Robert de Hartogh heeft via zijn lens vele culturen in Rotterdam vastgelegd en is daarmee een van de belangrijkste beeldhistorici van de grote transformatie die de stad heeft doorgemaakt. Zijn beelden overtuigen en laten wisselende perspectieven op Rotterdam zien. Altijd met de achterliggende boodschap: "We zijn allemaal Rotterdammers dus we moeten het met elkaar doen, ook al is dat niet altijd makkelijk".
De tentoonstelling biedt een intiem kijkje in het leven van de Rotterdamse migranten. Van de vele hindernissen die overwonnen moeten worden in de zoektocht naar behoorlijke huisvesting, scholing en werk tot de rituelen en feesten die de nieuwe bewoners verbinden met hun tradities en geloof. We zien hoe verschillende achtergronden zich mengen tot typische Rotterdamse straattaal, hoe de jongste generatie het schoolplein, de buurt en de stad ontdekt én hoe de stad omgaat en bijdraagt aan de toekomst van de nieuwe bewoners.
Expositie over Rotterdamse arbeidsmigranten
23 September 2019, 14:24 uur
Uitgaan
