Tentoonstelling over 'bizarre belastingen'

mainImage
Tentoonstelling over 'bizarre belastingen'

Belasting betalen is van alle tijden. Vroeger betaalden mensen al over de meest vreemde zaken belasting. Dat bracht het Belasting & Douane Museum ertoe om een tentoonstelling 'Bizarre Belastingen' samen te stellen.

Als heersers of overheden geld nodig hadden, werd van alles bedacht om belasting over te heffen. Zo werd er in 69 na Christus urinebelasting betaald. Urine was toen een gewilde vloeistof die werd gebruikt voor het ontvetten van wol en leer. Hier ligt de oorsprong van het gezegde "Geld stinkt niet". Het Belasting & Douane Museum in Rotterdam vertelt in de tentoonstelling ‘Bizarre Belastingen’ verhalen over de twintig meest bizarre belastingen uit de geschiedenis. 'Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!'

Pruikenpoeder
Zo is er een verhaal van Tsaar Peter de Grote, die de baardenbelasting invoerde omdat hij een baard lelijk en onhygiënisch vond. Een vroege vorm om vermogenden zwaarder te belasten, is de weeldebelasting. Deze werd geheven over luxe goederen die alleen de rijken zich konden veroorloven zoals pruikenpoeder en waaiers. En om de vergrijzing tegen te gaan, werd zelfs ooit eens een vrijgezellentaks ingevoerd.

Binnenkort tuintegeltaks?

Deze en nog meer voorbeelden uit het oude Egypte, het Romeinse Rijk, Engeland, Rusland en Nederland zijn te zien in een kleurrijke, eigentijdse vormgeving. Het museum werpt ook een blik vooruit, want wie weet betalen we binnenkort twee nieuwe bizarre belastingen: suikertaks en tuintegeltaks.

De tentoonstelling is vanaf 15 december tot en met 19 mei te zien in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam.


Foto: Digitaal Dagblad