Van 1e bioscoop tot bekende filmstad

mainImage
Van 1e bioscoop tot bekende filmstad

Elk jaar begint in januari het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Het lijkt geen toeval dat Rotterdam zo’n groot filmevenement in huis heeft. Ruim 115 jaar geleden werd hier de allereerste vaste bioscoop van Nederland geopend.

De eerste bioscoop van Nederland was The Royal American Bioscope. In 1903 opende deze zijn deuren aan de Coolvest, ongeveer waar lange tijd boekhandel De Slegte zat, aan de huidige Coolsingel. Al snel kreeg de bioscoop de naam Tivoli. Er werden korte filmpjes van slechts een paar minuten vertoond. Een kaartje kostte tussen de 15 en 25 cent.

Daarna kwamen er snel meer bioscopen. In 1911 opende Abraham Tuschinski zijn eerste bioscoop: Thalia, aan de Coolsingel. Na een succesvol jaar moest hij plaats maken voor de bouw van het stadhuis. In 1913 heropende Thalia aan de Hoogstraat. Daarna opende Tuschinski meer bioscopen. De meest luxueuze was het Grand Theatre aan de Pompenburg, die in 1923 opende. Hier ging je niet gewoon naar de film, hier had je een bijzonder avondje uit. Het theater had een luxe inrichting met hoogpolig tapijt en lekker zittende pluchen stoelen. Behalve films kijken kon je er eten, dansen, en optredens bijwonen van sterren als Marlene Dietrich en Josephine Baker.

Helaas gingen alle vijf de bioscopen van Tuschinski verloren met het bombardement. De overgebleven bioscopen moesten tijdens de oorlog verplicht Duitse films draaien. Dit waren vaak vrolijke en romantische films, maar er waren ook propagandistische films. Toch zaten de zalen voller dan ooit. Mensen gingen graag uit om de zorgen van de oorlog even te vergeten.

Filmfestival

Na de oorlog werden nieuwe bioscopen gebouwd, zoals Lumière, Calypso en ’t Venster. In januari 1972 was de eerste editie van het IFFR. Het was een initiatief van filmfanaat Huub Bals, die jonge, zelfstandige en onbekende filmregisseurs een kans wilde geven hun films aan een breder publiek te tonen. In Calypso en ’t Venster werden 31 internationale, persoonlijke en artistieke films gedraaid, waaronder twee Iraanse films. Deze eerste editie trok zo’n 5.000 bezoekers. De laatste jaren komen er zo’n 300.000 bezoekers op het IFFR af, en worden er ruim 500 films gedraaid op 17 verschillende locaties.

De 48e editie van IFFR is van 23 januari tot en met 3 februari. Woensdag 16 januari wordt het programma bekendgemaakt. Vanaf 18 januari kun je kaartjes kopen via www.iffr.com.


Foto: Digitaal Dagblad