Tijdens een feestelijk en muzikaal samenzijn in het Hofpleintheater worden duizenden vrijwilligers, die zich inzetten voor de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk, zaterdag bedankt voor hun werk. Bij die gelegenheid gaat ook de film ‘Rotterdammers Bedankt’ in première en volgt de uitreiking van de R’Oscars aan enkele Rotterdammers, die zich wel op heel bijzondere wijze verdienstelijk voor de stad hebben gemaakt.

Die duizenden Rotterdammers zijn betrokken bij Buurt Bestuurt, Buurtpreventie, of zij schouwen in hun eigen wijk, beheren het groen of hebben de afvalcontainer voor hun deur geadopteerd. Rotterdam kent 117 schouwers, die op zwerfvuil, onkruid, graffiti, fietswrakken, de bestrating, straatmeubilair en openbaar groen letten. Daarnaast heeft de stad 647 Rotterdammers die een afvalcontainer voor hun deur hebben geadopteerd. De containeradoptanten dragen zo bij aan de leefbaarheid van hun buurt en een merkbaar schonere straat.

Zelfbeheerders onderhouden een stukje groen in hun buurt. Er zijn 412 grotere zelfbeheerprojecten in Rotterdam, waar bewoners een plantsoen, een deel van een buurtpark of een buurtmoestuin onderhouden. Ook zijn er Rotterdammers die een geveltuin hebben gemaakt, een plantschaal in hun buurt onderhouden of de grond rondom de bomen in hun straat verfraaien.

Er zijn 63 Buurt Bestuurt-comités door de hele stad. Zij maken een top drie van de problemen in hun buurt die als eerst moeten worden verholpen. Of ze organiseren acties in de buurt. Bijvoorbeeld om zwerfvuil tegen te gaan of te hard rijders aan te spreken. En verder kent de stad 37 buurtpreventieteams. Dit zijn groepen van actieve bewoners die toezicht houden in de wijk. Samen met de politie zijn zij de extra ogen en oren van de wijk.

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!