Het nieuwbouwproject Het Verborgen Geheim op Heijplaat krijgt een uniek systeem om regenwater af te voeren naar het grondwater en daarmee het riool te ontlasten.

De waterweg vangt in het hele gebied het regenwater op. ”Heijplaat ligt 3,60 meter boven NAP en dat maakt deze oplossing mogelijk”, vertelt adviseur Kees Koudstaal van Stadsbeheer. ”Zie het zo: onder de straat ligt een zandlaag, een soort strand. En op een strand leg je ook geen riolering aan. Het water zakt weg in de grond en komt in het grondwater terecht.”

Normaal gesproken voert de regenwaterriolering dit schone regenwater af. Uiteindelijk komt dat met al het andere water terecht bij waterzuiveringsinstallaties om te worden gezuiverd. En dat is zonde, want het regenwater was al schoon.

Het project in Heijplaat zorgt voor minder belasting van de rioleringen. Daarvoor is wel een speciale ‘open’ bestrating nodig, waardoor het water kan wegzakken in de grond. ”En het vraagt iets van bewoners”, zegt Koudstaal. ”Ze kunnen niet de hele tuin dicht leggen met tegels. Dat sluit overigens aan bij onze ambities in de stad waarbij meer groen en minder bestrating het regenwater kan opvangen.”

En dat is nodig volgens Koudstaal, omdat de regenbuien in de toekomst waarschijnlijk steeds heviger worden. ”Onze riolering kan twintig millimeter neerslag per uur afvoeren, deze nieuwe aanleg kan wel 500 millimeter aan.”

Het is een toepassing die ook in andere nieuwbouwwijken gebruikt gaat worden, waaronder in de Wielewaal en het Hart van Zuid. ”Uiteindelijk wil je regenwater opvangen om daarmee bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Maar dat is nu nog toekomstmuziek. Zo’n systeem moet betaalbaar zijn en onderhoudsvriendelijk en dat is het nu nog niet.”

Op Heijplaat vindt de nodige nieuwbouw plaats, maar een groot deel werd deze week aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht van Rotterdam. Daarmee is Heijplaat het negende beschermd stadsgezicht in de stad.

Print Friendly, PDF & Email