Utrecht en Gouda verbieden anti-islambeweging Pegida om bij wijze van demonstratie barbecues te houden bij moskeeën in hun gemeenten tijdens de ramadan en het avondgebed. De eerste van vijf geplande bijeenkomsten zou plaatsvinden bij de ULU-moskee in Utrecht op 4 juni. Maar de gemeente heeft een andere locatie aangewezen. Pegida is donderdag geïnformeerd over dit besluit, meldt de gemeente vrijdag.

Donderdag gaf Rotterdam Pegida wel de vrije hand voor een BBQ-demonstratie bij een moskee op Zuid, omdat demonstreren nu eenmaal in Nederland een verworven recht is en daar maken ook Turkse Nederlanders als Marokkaanse Nederlanders gebruik van. Burgemeesters kunnen van die vrijheid afwijken als er een gevaar is voor de volksgezondheid en/of de veiligheid. Burgemeester Aboutaleb vond dat daar in Rotterdam in relatie tot de aankondiging van Pegada geen sprake was, ook al waarschuwde de Turkse moslimbeweging DENK voor gehoorde geluiden van tegenacties.

Een demonstratie op het moskeeplein in Utrecht door Pegida is ”onverantwoord met mogelijk gevaar voor de openbare orde”, stelt daarentegen de gemeente Utrecht. De nieuwe aangewezen locatie is de busbaan op het Westplein. Ook daar mag Pegida geen gebruik maken van open vuur, BBQ’s of andere warmtebronnen.

Pegida was van plan om bij de ULU-moskee een speenvarken op het vuur te leggen. Vergelijkbare demonstraties wil de organisatie houden in Arnhem, Gouda, Rotterdam en Den Haag.

De voorgenomen demonstratie in Gouda op 6 juni voor de moskee aan de Raam moet in elk geval uitwijken naar het centrum van Gouda, achter de Agnietenkerk. Daartoe heeft burgemeester Milo Schoenmaker besloten na ”uitvoerig overleg”. Volgens hem is het recht op demonstreren in Nederland een groot goed waar hij pal voor staat. Tegelijk wil hij wel dat betogingen veilig kunnen verlopen. De locatie biedt te weinig waarborgen, stelt hij.

In een reactie op Facebook zegt Pegida dat de burgemeester in Utrecht ”buigt voor dreigementen van wanordelijkheden vanuit de moskeegemeenschap. Maar wij hebben voor Utrecht echter zeker een verrassing in petto.”

 

Print Friendly, PDF & Email