Van Persie bezorgt Feyenoord eindelijk uitzege

18 March 2018, 18:57 uur

Feyenoord heeft eindelijk de eerste overwinning van 2018 buiten de eigen Kuip behaald. De kampioen van vorig seizoen versloeg PEC Zwolle met 4-3. Robin van Persie zette Feyenoord met twee doelpunten in het eerste kwartier op het goede spoor, al lieten de Rotterdammers het in de slotfase nog wel spannend worden.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst had na de winterstop alleen een punt gepakt bij FC Utrecht. De uitwedstrijden tegen Ajax, VVV-Venlo, Vitesse en NAC Breda gingen allemaal verloren. Mede daardoor kwam van een inhaalrace op PSV en Ajax niets terecht. De vierde plaats in de eredivisie lijkt het hoogst haalbare voor Feyenoord, dat zich vooral richt op het binnenhalen van de KNVB-beker.

PEC Zwolle zakt na een knappe eerste seizoenshelft de laatste weken steeds verder weg op de ranglijst. Trainer John van 't Schip miste tegen Feyenoord zijn geblesseerde aanvoerder Bram van Polen en zag Philippe Sandler tijdens de warming-up afhaken. De pas net zestienjarige Sepp van den Berg debuteerde daardoor in de basis.

De thuisploeg kreeg in de negende minuut een grote kans op de openingstreffer, na geklungel van Feyenoorder Karim El Ahmadi. Het doel was leeg, maar Youness Mokhtar schoot de bal hoog over. Amper een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Via Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis kwam de bal bij Van Persie, die de openingstreffer intikte. Vijf minuten later kon de 34-jarige Rotterdammer na een actie van Boëtius ongehinderd de 0-2 langs doelman Diederik Boer schieten.

Feyenoord raakte de controle over de wedstrijd kwijt nadat Van Persie, die door zijn fysieke gesteldheid slechts sporadisch in de basis verschijnt, kort na rust was gewisseld vanwege kuitklachten. Vlak daarvoor had El Ahmadi eerst de 0-3 laten aantekenen, met dank aan een blunder van Boer, en deed Mustafa Saymak iets terug namens PEC. De wedstrijd leek beslist toen Tonny Vilhena in de 78e minuut de 1-4 liet aantekenen, maar door twee treffers van de Zwolse invaller Piotr Parzyszek werd het toch nog een spannende slotfase.