Van Persie bezorgt Feyenoord winst

23 September 2018, 14:24 uur

Robin van Persie heeft Feyenoord behoed voor nieuw puntenverlies in de eredivisie. De Rotterdamse aanvoerder maakte in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht dan toch het verschil: 1-0. De 35-jarige aanvaller had eerder in de wedstrijd heel wat grote kansen gemist, waardoor Feyenoord net als vorige week tegen AZ (1-1) punten leek te gaan verspelen. Van Persie bezorgde het stroef draaiende Feyenoord echter toch drie punten bij het debuut van trainer Dick Advocaat op de bank bij Utrecht.

Advocaat bleef zo met lege handen staan in De Kuip, waar hij ruim 2,5 jaar geleden als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst rondliep om Feyenoord uit de problemen te helpen. De gelouterde Hagenaar moet nu FC Utrecht na het ontslag van trainer Jean-Paul de Jong weer omhoog helpen.

Vier dagen voor zijn 71e verjaardag koos Advocaat voor een systeem met drie aanvallers. De oud-bondscoach van Oranje, die bij Utrecht instapte omdat hij zijn trainerscarrière niet wilde eindigen met degradatie uit de eredivisie met Sparta, zag dat zijn ploeg echter veel moeite had om de voorhoede te bereiken. Pas in de loop van de tweede helft was Utrecht af en toe dreigend. De manschappen van Advocaat speelden het echter steeds zo slecht uit dat doelman Justin Bijlow van Feyenoord amper in actie hoefde te komen.

De thuisclub speelde ook allesbehalve groots, maar wist voor rust desondanks een handvol grote kansen te creëren. Steeds was Van Persie daarbij betrokken. Maar wat de spits ook probeerde, met kopballen en schoten, hij kreeg de bal maar niet langs doelman David Jensen.

In de tweede helft begon Feyenoord steeds meer tegen de klok én tegen zichzelf te voetballen. Het leidde tot onthutsend veel foute passes en balverlies op het kletsnatte veld van De Kuip, waar het onophoudelijk regende. Van Bronckhorst bracht na een uur spits Nicolai Jørgensen in het veld, waardoor Van Persie een linie naar achteren zakte. De Deen kreeg op aangeven van Van Persie een grote kans, maar hij kopte de bal naast het doel. Het matige duel leek in 0-0 te eindigen, tot Van Persie drie minuten voor tijd toch nog raak kopte: 1-0.