Veel pijnpunten in Rotterdamse onderwijs

22 July 2018, 00:06 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er is werk aan de winkel voor de nieuwe in het onderwijs onervaren D66-wethouder Said Kasmi. Dat leest men terug in het rapport van het programmateam Leren Loont, waarin men in grote lijnen een positief beeld probeert neer te zetten en de pluspunten (zoals de vooruitgang voor voorschoolse voorzieningen) ook bij naam noemt, maar ze camoufleren de pijnpunten die er nog legio zijn. Het massaal zakken van een examenklas in Vreewijk is er niet eens in opgenomen.

Weliswaar is ook het aantal zwakke scholen in Rotterdam gedaald, maar er kwamen er in mei 2018 nog altijd twee in het basisonderwijs voor, verder één vo met zwakke afdelingen en één onder de maat gebleven vso. Maar erger is dat er ook twee basisscholen de kwalificatie zeer zwak hebben gekregen.

De harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen succesvol afgerond, maar er is een hoofdbrekend lerarentekort. De prognoses van het aantal onvervulde vacatures zijn door CentreData recentelijk positief bijgesteld, maar geven volgens Kasmi in de door hem ondertekende voortgangsrapportage nog steeds een zorgwekkend beeld, zeker voor het primair onderwijs.

Ook signaleren zijn ambtenaren een kansenongelijk in het onderwijs en er zijn kwaliteitsverschillen tussen de scholen. Tenslotte bestaat er nog steeds een thuiszittersproblematiek.  In Rotterdam waren er in juni 2018 95 thuiszitters, iets meer dan vorig jaar. Toen 88.

[caption id="attachment_42901" align="alignnone" width="2100"] De nieuwe wethouder van Onderwijs in Rotterdam: Said Kasmi[/caption]