De glasbak bestond op 17 mei precies veertig jaar. Rotterdam viert dit met de komst van een gouden variant. Deze staat vóór de ingang van de Markthal. Dat is geen toeval. In 2050 wil de stad namelijk volledig circulair zijn.

Glasinzameling lijkt nu heel logisch, maar dat was het niet altijd. In 1978 werd de eerste officiële glasbak in Nederland geplaatst. Een mijlpaal, want dankzij de glasbak is gescheiden glasinzameling uitgegroeid tot een alledaags ritueel. Verpakkingsglas is een ideaal circulair product. Elke keer dat een fles of potje in de glasbak verdwijnt, wordt het glas zonder kwaliteitsverlies gerecycled. In principe kan ieder potje of flesje binnen een week weer als een ander product op tafel staan.

Van zooi naar mooi
De gouden glasbak is niet het eerste item dat goud kleurt in Rotterdam. Eerder deze maand onthulde burgemeester Aboutaleb twee gouden hybride vuilniswagens. Deze worden met een knipoog ‘goudtransport’ genoemd. Milieuparken werden omgedoopt tot goudmijnen. ”Afval is immers helemaal geen afval, afval dat is goud waard”, zo stelde de burgemeester. ”Het is een grondstof voor iets nieuws.”

Onder het motto ‘Van zooi naar mooi’ worden bewoners, bedrijven én gemeente uitgedaagd om na te denken over hoe Rotterdam afval kan hergebruiken, verminderen of recyclen.

Print Friendly, PDF & Email