2018 is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom zullen er tot en met maart geen grote, nieuwe besluiten door het stadsbestuur worden genomen. Uitsluitend lopende zaken worden afgehandeld. Wel zijn er in 2017 besluiten genomen die in 2018 nog doorgevoerd zullen worden. 2018 is volgens de Chinese astrologie het jaar van de Hond. Dan komt het goed uit dat Rotterdamse hondenbezitters vanaf dit jaar geen hondenbelasting meer hoeven te betalen. En wat verandert er nog meer dit jaar in Rotterdam?

Een overzicht van een aantal opvallende nieuwtjes en wijzigingen.
• De hondenbelasting is afgeschaft
• Er is een meldpunt voor gevaarlijke honden
• Seksuele straatintimidatie is strafbaar
• Tweetakt scooters en brommers worden niet meer verkocht
• Coolsingel gaat vanaf april op de schop

De Hond
Rotterdam kent vanaf dit jaar geen hondenbelasting meer. En op hondengebied zijn er meer veranderingen. Zo is het nu mogelijk om gevaarlijke honden te melden bij de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld via rotterdam.nl/meldingen. De kenmerken van het Chinese sterrenbeeld van de Hond zijn onder meer vriendschappelijk, beschermend en betrouwbaar. Hopelijk geldt dit voor alle honden én hun baasjes.

Pikpraat
Seksuele straatintimidatie is per 1 januari jl. strafbaar in Rotterdam. De gemeente wil niet dat vrouwen nagesist of beledigd worden op straat. Ze lanceerde onlangs de StopApp waarmee vrouwen seksuele intimidatie (‘pikpraat’) kunnen melden. Plegers riskeren vanaf 1 januari een boete van €190. Vriendelijkheid en beleefdheid is gratis en past veel beter bij het jaar van de Hond.

Tweetakt
Tweetakt scooters (bromfietsen en snorfietsen) mogen vanaf 1 januari jl. niet meer verkocht worden. In heel Nederland niet. Dit moet ervoor zorgen dat de lucht minder vervuild wordt. Er mogen in 2018 alleen nog maar brommers en scooters worden verkocht die aan de schonere Europese milieuklasse euro-4 voldoen.

Stadsboulevard
De Coolsingel wordt de komende jaren omgebouwd naar een gastvrije stadsboulevard. De straat krijgt een brede wandel- en fietspromenade. De voorbereidende werkzaamheden zijn in 2017 begonnen. In april 2018, na de marathon, gaat de Coolsingel echt op de schop. Naar verwachting is de nieuwe boulevard eind 2020 klaar.

Bron: gemeente Rotterdam

Print Friendly, PDF & Email