Jacques H., hoofdverdachte in de corruptiezaak rond de aanschaf van dienstauto’s voor politie en Defensie, heeft in tien jaar tijd 26 reizen gemaakt die gekwalificeerd zouden kunnen worden als snoepreisjes, bedoeld om Defensie als grote klant te vriend te houden.

De uitstapjes werden tussen 2001 en 2011 georganiseerd en betaald door auto-importeur Pon (Volkswagen), Peugeot en Renault. Volgens H. was zijn deelname aan de reizen puur gericht op ”relatiebeheer”, ook als zijn echtgenote hem vergezelde. ”Dat is gewoon gebruikelijk in die wereld”, aldus H. ”Voor de bedrijven is het marketing, productinformatie.” De autobedrijven zouden niet uit zijn geweest op tegenprestaties.

Uit e-mails die de rijksrecherche onderzocht stijgt een heel ander beeld op. De autoverkopers leken er vooral op uit om H., die bij hen te boek stond als dé automan van Defensie, te vriend te houden en op die manier orders binnen te halen.

Uitvoerige ondervraging
De rechtbank in Rotterdam ondervroeg H. woensdag uitvoerig over de tripjes, op de tweede dag van het proces. H. was jarenlang de wagenparkbeheerder voor het ministerie van Defensie.

De reizen omvatten onder meer uitjes van Roland Garros in Parijs, Formule-1 races in Monaco en minicruises op de Middellandse Zee. Ook bezocht H. op uitnodiging van de autobedrijven Rusland, Canada en IJsland. H.’s leidinggevende heeft verklaard dat hij niet wist dat H. de reisjes maakte. Als hij het wel had geweten, had hij dat niet goed gevonden.

Elf verdachten staan in de corruptiezaak terecht.

Bron: ANP

Beeldrechten: ANP.

Print Friendly, PDF & Email