Met een uit vijf verdedigers dichtgetimmerde muur slaagde Sparta er tot vijf minuten voor tijd in om FC Utrecht op afstand te houden. Totdat Lukas Görtler uit een voorzet van Zakaria Labyad doelman Jannik Huth kon passeren: 1-0.

De Duitse invaller stond nauwelijks drie minuten in het veld, toen hij de winnende treffer kon inschieten. Een nieuwe tegenvaller, omdat Sparta met de verdedigende tactiek eindelijk weer eens op succes leek af te gaan in een uitwedstrijd. Maar opnieuw bleef Sparta uiteindelijk met lege handen achter in Utrecht.

Met hangen en wurgen was de ploeg met name in de beginfase overeind gebleven. FC Utrecht was furieus begonnen, maar de thuisploeg kwam niet tot scoren. De beste kans voor de Domstedelingen in de eerste helft kwam pas in de 23e minuut. Zakaria Labyad werd door Yassin Ayoub voor het Sparta-doel gezet, maar de Duitse doelman Jannik Huth kon redding brengen voor de Rotterdammers.

”Je krijgt altijd wel kansen,” had trainer Dick Advocaat zijn spelers voorgehouden. En zo was het ook. In blessuretijd van de eerste helft kon Sparta voor het eerst echt gevaarlijk worden. Fred Friday, die als een eenling op een eiland speelde, knalde de bal naast en zag Soufyan Ahannach even na rust zijn halve omhaal rakelings over gaan. Deroy Duarte mocht halverwege de tweede helft alleen op doelman David Jensen afgaan, die met een uitgestoken voet redde en zette Fred Friday verdediger Frederik Holst voor het doel van de Utrechters, maar David Jensen kon opnieuw redding brengen op de poging van de Deen.

‘Zuur en onnodig,” noemde Dick Advocaat de nederlaag. “Maar het is niet de eerste keer dat we de kansen niet benutten.” Het gebrek aan scorend vermogen brak Sparta opnieuw op. Desondanks prees de coach de organisatie van zijn ploeg. “Over werklust heb ik niets te klagen. Iedereen ging tot het gaatje. Dan moet je net het geluk hebben dat de bal er een keer in gaat.” Dat Sparta weinig scoort, is een terugkerend probleem voor de ploeg uit Spangen. “Scoren is al het hele seizoen het probleem,” weet inmiddels ook de trainer.

Door de nederlaag blijft de ploeg van coach Dick Advocaat hekkensluiter in de eredivisie met veertien punten uit 22 wedstrijden.

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Fischer, Vriends (88. Ache), Chabot, Nelom; Sanusi, Duarte, Dougall; Ahannach (71’ Mühren), Friday.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!