De Nederlandse volleybalvrouwen hebben in de Nations League een belangrijke stap gezet op weg naar het finaletoernooi. Na het onverwachte verlies van woensdag tegen Italië (3-2), verraste het team van bondscoach Jamie Morrison regerend Europees kampioen Servië. In het Topsportcentrum in Rotterdam trok Oranje, na vier wedstrijdpunten te hebben overleefd, gisteren met 3-2 aan het langste eind: (15-25 19-25 29-27 25-17 20-18). Nederland sloeg zelf toe op het zesde matchpoint.

Nederland heeft nu negen keer gewonnen en driemaal verloren en staat vijfde met 26 punten. Servië en Turkije, de nummers drie en vier, hebben 28 punten. Volgende week is voor Nederland de laatste speelronde. In Stuttgart neemt de nummer vier van de Olympische Spelen van Rio het achtereenvolgens op tegen Turkije (12 juni), China (13 juni) en Duitsland (14 juni).

De nummers één tot en met vijf van de eindstand spelen samen met organisator China van 27 juni tot en met 1 juli in Nanjing het finaletoernooi van de Nations League. Oranje heeft een ruime voorsprong op nummer zes Italië, dat tot dusverre 21 punten verzamelde.

Morrison startte donderdag met passer/loper Anne Buijs en libero Kirsten Knip. Dat tweetal verving in het basisteam Celesta Plak en Myrthe Schoot. Nederland had geen antwoord op het spel van Servië, waar diagonaalspeelster Tijana Boskovic uitblonk met 35 punten. In oktober, toen Servië en Nederland in Bakoe tegenover elkaar stonden in de EK-finale, had Boskovic met 29 punten ook al een hoofdrol.

De partij leek na drie sets klaar, maar Oranje overleefde drie matchpoints en leek herboren. Na overtuigende winst in set vier, met een sterke Plak, had Nederland in de vijfde set ook steeds een kleine voorsprong. Servië kwam langszij en beide teams kregen kans de partij te beslissen. Nederland deed dat uiteindelijk bij de zesde kans.

”Dit was een zware bevalling. We zijn erin blijven geloven en hebben gespeeld met ons hart. De ontlading is groot”, zei Plak direct na de wedstrijd tegen Ziggo Sport. Middenspeelster Yvon Beliën was trots op de veerkracht die Oranje in Rotterdam toonde. ”Het liep de eerste sets niet. We kwamen er niet echt door. Toen dachten we: nu is het klaar. Eindelijk hebben we Servië een keer te pakken.”

Print Friendly, PDF & Email