Voorlichting brandwonden JGZ is in orde

15 July 2018, 21:33 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam vindt dat het Centrum Jeugd en Gezin afdoende voorlichting geeft aan ouders met betrekking tot brandwondenrisico’s van baby’s en peuters.

Er komt zodoende geen specifiek preventief programma. Wel ziet de gemeente blijvend toe of de vroegsignaleringsfunctie van de JGZ op orde is. Ook die van wijkteams en netwerkpartners, zodat ouders met hun kinderen tijdig kunnen worden doorgeleid naar passende ondersteuning en of de huisarts.

In antwoord op de schriftelijke vragen van raadslid Caroline van Aalst, die verontrust door de grote landelijke stijging van het aantal brandwonden bij kinderen wilde weten hoe de cijfers in Rotterdam lagen, meldt het stadsbestuur namens haar ondersteunende ambtenaren dat het CJG Rijnmond standaard, als verplicht onderdeel van de dienstverlening vanuit de basistaak, veiligheidskaarten van Veiligheid.nl uitdeelt aan ouders.

‘’De kaarten worden hen door de jeugdverpleegkundige of jeugdarts met ondersteunende aanbeveling aangereikt. De eerste kaart is toegespitst op het eerste halfjaar en wordt uitgereikt het zuigelingen huisbezoek. De tweede kaart wordt uitgereikt bij het zes maandenconsult’’, schrijft loco-burgermeester Wijbenga. ‘’In beide gevallen wordt uitgebreid ingegaan op het voorkomen van verbranding door hete vloeistoffen. Ook in relatie tot de  warme kruik, het baden van het kind en het vermijden van aanraking van verwarmingsradiatoren.’’

Hoe de landelijke brandwondencijfers (tussen 2011 en 2015 was sprake van een stijging van 46%) zich verhouden met die van Rotterdam, is niet bekend. Voor dat inzicht zou toestemming gegeven moeten worden door de Rotterdamse huisartsenprakijken en die is - ondanks het verzoek van Caroline van Aalst - niet gevraagd.

Wel heeft het stadsbestuur, dat overigens de mening van het Leefbaar-raadslid deelt dat Rotterdam gezien moet worden als een risicogebied, met de huisartsen de afspraak gemaakt voor een onderzoek naar een bredere samenwerking tussen huisartsen, wijkteam, Centrum Jeugd en Gezin-wijknetwerk om tijdige en passende zorg op de juiste plek te leveren. Dit zou ook helpen bij nadere analyses over de aantallen en de plekken waar de baby’s en peuters hun wonden oplopen. Want dat blijft vooralsnog allemaal nog erg vaag.