Ouwe Rotterdamse café's: Noordplein (31)

14 April 2019, 11:11 uur
Vroeger
mainImage

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Noordplein

In deze wekelijkse rubriek geef ik regelmatig een kijkje in mijn eigen keuken. Waarom ook niet? Ik heb niet de illusie dat al mijn digitale woorden een lang leven zijn beschoren. Daarom kan ik zo losjes en vrij vertellen. In tegenstelling tot mijn boeken. Wat ik wil zeggen: mijn lange beschrijving van de vooroorlogse Schiedamsedijk (lees deel 1 Rotterdamse Cafés), kan ik als een goed geslaagde ‘studie’ beschouwen. Ik ben eveneens tevreden over mijn minutieuze analyse van het kroeggebeuren langs de Oude Binnenweg (deel 2). Ik heb tamelijk adequaat alle 10 cafés van Rotterdamse leukste straatje beschreven. De Nieuwe Binnenweg kwam zeer uitgebreid in deel 3 aan de orde. In mijn laatste boek deed ik een poging om tal van geheimen van cafés aan het Noordplein op papier te zetten. Tja, en nu komt het: ik kreeg GEEN vinger achter het onstuimige alcoholische uitgaansleven rondom het plein. Waarom het niet lukte? Er is daar de laatste vier, vijf decennia te veel gebeurd op het gebied van de horeca. Soms word je als historicus met te veel feiten geconfronteerd. Uiteraard wordt café ‘Noordplein’ van de zo bekende kastelein Wim Jansen beschreven. Wim heeft in zijn jeugd niet onaardig gebokst en hij vertelde mij tal van grappige details over zijn leven. Het voert te ver voor deze rubriek. De foto dateert van 1998.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.