door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
Café Meertens
‘Joris, hoe kom je toch aan al die fraaie caféfotootjes uit een ver verleden?’ Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Steevast luidt mijn antwoord: ‘Hoe komt een kat aan vlooien?’ Een beetje een dooddoener, maar ja, ik wil liever niet mijn eigen ‘keuken’ expliceren. Speuren/verzamelen is een apart vak!
Wat u ziet is café Meertens, tweede helft jaren vijftig. Het café was gevestigd hoek Boezemsingel/Goudserijweg. Wij zien achter de toog Maria en Maarten Meertens, geboren in 1910 en 1911. Wat een mooi sfeertje. Dat komt vooral vanwege de vale Kodak-kleuren. Die zijn door z’n lulligheid au fond onovertrefbaar.
Het café werd zestig jaar geleden druk bezocht door veehandelaren. De veemarkt was immers vlakbij. Dochter Marijke, woonachtig in Hillegersberg, leende mij de foto. Zij vertelt dat de gehaktballen, gedraaid door Maria, een groot succes waren Volgens haar zeggen was haar vader iedere dag aan het werk. Vanwege Jans slechte gezondheid werd het café na een jaar of drie weer verkocht. Hij ging taxi rijden voor Ravero. Maria kreeg een vaste job als kantinebeheerster van Ravero aan het Rodezand. In 1964 stierf Jan Meertens.
Hoe grappig, genen slaan dikwijls één generatie over. Kleinzoon Floris doet zeer goede zaken met wijnbar, annex restaurant ‘108’ aan de Meent, en kleindochter Esther bestiert met verve het Hillegersbergse café-restaurant Abrazo.
Deel 5 Rotterdamse Cafés verschijnt oktober a.s. Vaste winkelprijs: 52,00 euro. Wanneer u inschrijft op het boek krijgt u 25% korting! Uw naam komt dan in het boek, uiteraard zonder adres. Wanneer u 39,75 euro overmaakt op banknr. NL 98 ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert, ontvangt u het boek portovrij thuis. Wél gaarne uw adres bij de overschrijving vermelden. De banken verstrekken geen adressen.
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.