door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
Entre Nous
Het aardige van mijn café-serie is het feit dat je al zoekend/uitpluizend oude, voorgoed verdwenen gedeeltes van onze stad tegenkomt. Via 40 of 50 jaar oude foto’s. Mijn foto-collectie ‘Oud Rotterdam’ is enorm.
In deel 4 zette ik café-uitbaatster Marian van Andel in het zonnetje. Marian, (1944) had van 1980 tot 1984 een cafeetje aan de Goudse Rijweg. Zij betaalde veel overnamegeld, niet wetende dat het cafépand al op een Gemeentelijke slooplijst stond. Als 36-jarige dame alléén zo’n kroeg runnen? Dat valt niet mee. Zeker niet in een tamelijk rauwe buurt. Marian vertelde mij trieste, rauwe verhalen die er niet om logen. Wanneer u de foto goed bekijkt, ziet u pal naast het ABN-bankgebouw op de hoek, het Heineken-uithangbord. Dáár was het cafeetje gevestigd. De naam’? ‘Entre Nous’.
De foto (van Wim Consenheim) dateert van 1975. Wat was dat stuk van de Goudserijweg toen nog levendig. En de katholieke kerk was nog helemaal in tact en zelfs in gebruik. Nú ontdekt u van de voormalige kerk uitsluitend een soort van stomp, die niet echt past in het straatbeeld. In mijn boek komt Marian nog volop aan het woord over haar leven als animeerdame. Die verhalen zijn dol komisch. Waar zij animeerde? De Intiem Bar. De Piccadilly Bar en de Maxim Bar aan de Witte de Withstraat. Verder de Cactus Bar, Napoleon en Black and White. Marian heeft haar avonturen ook in diverse boekjes beschreven. Het Stadsarchief en de Gemeente Bieb zal die uitgaven vast wel in bezit hebben. Marian beëindigt haar horeca-verhaal met de quote ‘dat ze van geen enkele dag spijt heeft’. Kijk, zoiets horen wij nu graag. Over vier maandjes is Marian al weer 76 jaar. Wijs en grijs!
Boek deel 5
Let Op! Komend najaar verschijnt ‘Rotterdamse cafés, deel 5’. U kunt inschrijven op het vuistdikke boek. Oblong, 160 pagina’s, circa 300 foto’s, full colour , formaat 24 x 34,5 cm. 1,6 kilo. Winkelprijs 52,00 euro, maar als inschrijver krijgt u 25 procent korting. Wanneer u 39,75 euro overmaakt op banknr. NL98ABNA 0243420684 t.n.v. J. Boddaert, ontvangt u het boek portovrij bij u thuis. Vermeld bij het overmaken wél uw huisadres, want de banken verstrekken geen adressen!
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.