door Jan D. Swart

De verkenners Van der Vegt en Loorbach die Rotterdam aan een nieuw college van B&W moeten helpen en inmiddels in de extra tijd zitten, hebben in een slotoffensief de nog redelijke a-politieke nieuwkomers Vincent Karremans en Tim Versnel van de VVD gekoppeld aan de al weken muisstille Judith Bokhove van GroenLinks. Vandaag gaan ze elkaar besnuffelen.

Achterliggende gedachte is om de partij van Jesse Klaver bij de uiteindelijke formatie het wethouderschap van milieu en duurzaamheid te laten invullen. Geen spectaculaire nieuwe ontwikkeling, omdat op rechts ook de VVD een acceptabele groene agenda heeft. Zelfs Judith Bokhove heeft daarvan al eens positief notitie van genomen. En hoewel groen zeker niet elke minuut van de dag hoog op de prioriteitenlijst staat van Leefbaar Rotterdam, is ook die partij zeker geen tegenstander van duurzame initiatieven.

Dagblad010 propageerde al eerder een stadsbestuur via de manoeuvre met GroenLinks, zelfs met een beschermde status aparte. Extra interessant is dat GroenLinks ook nog de meest bekende duurzaamheidsgoeroe als wethouder kan aanbieden: prof. Jan Rotmans. Bovendien is hij in Rotterdam geboren en ook nog inwoner van deze stad: Kralingen. Nog een detail: verkenner Derek Loorbach – inmiddels ook wetenschapper – liep bij hem aan de Erasmus Universiteit college.

Niet alleen de verkenners hebben haast om Rotterdam aan een stadsbestuur te helpen, ook de jonge liberalen Versnel en Karremans willen tempo maken. Vooral om te bouwen. Ze zijn weliswaar politiek zo groen als gras, maar dat is juist wat Judith Bokhove en Lies Roest (hopen de verkenners) in staat van opwinding moet brengen. Sinds achtenveertig uur volgt in Rotterdam de ene ‘meesterzet’ de andere op. Eerst die van Baudet. Nu deze.

Dat de combinatie Leefbaar, VVD en GroenLinks (hoewel nog altijd maar 21 zetels) als mogelijkheid zo lang op zich liet wachten, komt door de voortdurende kliekjesvorming. Op rechts: Leefbaar met Forum om de PVV in Rotterdam zo klein mogelijk te houden. Op links: SP, PvdA, GroenLinks, Nida om Leefbaar te killen. In beide gevallen draaide het uit op een zeperd.

Misschien is GroenLinks ook te lang solidair geweest aan de PvdA, de partij die ook in Rotterdam de indruk wekt vooral bozig te blijven en dat ook te willen uitdragen en in elk geval geen meter te willen bewegen. Fractievoorzitter Barbara Kathmann verwijt Baudet en Eerdmans politieke spelletjes, maar noemt daarbij niet haar eigen inbreng bij het inmiddels mislukte Links Verbond met GroenLinks, de SP en Nida.

De PvdA blijft Leefbaar uitsluiten, zoals D66 zegt geen trek te hebben om zich als half-links-half-rechtse partij aan te sluiten bij de combi Leefbaar-VVD. Maar als GroenLinks  dit wel doet, en een voorbeeld geeft, komen de kaarten anders te liggen. Want die move opent voor de verkenners pespectieven naar alsnog een breed stadsbestuur met Leefbaar (11), VVD (5), GroenLinks (5) en D66 (5).

Als dat lukt kan ook Tunahan Kuzu vervroegd terug naar Den Haag.

Print Friendly, PDF & Email