De fractie van de VVD heeft in het versnelde overleg om aan het begin van deze nieuwe week tot een stadsbestuur te kunnen komen de toezegging gekregen om de loco-burgemeester te mogen leveren. Bovendien een loco wiens stem dubbel telt. Hoe dat in de praktijk moet werken is vraag twee, maar in de zogenaamde tijdspaniek hebben de formateurs Rosenmöller en Duisenberg een noodgreep toegepast.

Die handreiking was nodig omdat de twee formateurs, die af en toe de stad komen binnenrijden waarmee zij nauwelijks affiniteit hebben, de onderhandelingen te lang vonden gaan duren en er vanaf wilden. In kringen van Leefbaar Rotterdam zei men gisteravond bovendien dat een linkse coalitie met een vleugje VVD van meetaf aan de bedoeling van Paul Rosenmöller is geweest. De oud topman van GroenLinks bewees in 2002 al – dixit Leefbaar Rotterdam – ”een pesthekel aan ons te hebben en aan Pim Fortuyn in het bijzonder.”

Aan de andere kant is Leefbaar Rotterdam overigens zelf debet aan de aanstelling van de oud GroenLinks-topman Rosenmöller. De grootste partij van Rotterdam had hem in die functie ook kunnen weigeren of boycotten. Maar fractieleider Joost Eerdmans wilde niet dwarsliggen en beperkte zich tot één telefoontje met de vraag aan Rosenmöller ”of hij inmiddels wel fair tegenover Leefbaar stond?” Hij had ja gezegd. Gevraagde raadsleden en oud-raadsleden van Leefbaar Rotterdam zeggen nu: ”Dat was dus een gore leugen.”

Ook hebben ze het over ”een toverballen-coalitie met tien wethouders.”

Wie bij de VVD wethouder en loco-burgemeester wordt, is nog niet bekend. Indien zijn maatschappelijke loopbaan dit niet in de weg staat, lijkt Jan-Willem Verheij de meest voor de hand liggende keuze. Hij vervangt nu al burgemeester Aboutaleb. Als het goed is, is fractievoorzitter Vincent Karremans geen wethouderskandidaat. Hij heeft bij hoog en bij laag verkondigt dit niet te ambiëren.

Print Friendly, PDF & Email