VVD wil discussie over demonstratierecht

26 June 2018, 00:33 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zeventig Turken hebben in Rotterdam een boete gekregen voor overlast in de buurt van het Turkse consultaat na het bekend worden van de overwinning van president Erdogan bij de recent gehouden verkiezingen.
Het was burgemeester Aboutaleb zelf die dit aantal gisteravond bekend maakte op Radio Rijnmond.

Het gedrag van de Turkse aanhangers van Erdogan - ook in het licht van hun eerdere samenkomsten, althans dat wordt logischerwijs algemeen aangenomen - wordt komende donderdag besproken in de reguliere raadsvergadering. Dit keer is het niet Leefbaar Rotterdam dat het onderwerp agendeerde, maar de VVD.

Fractievoorzitter Vincent Karremans wil getoetst hebben tot hoe ver de vrijheid van demonstratie in een stad als Rotterdam nu eigenlijk reikt. De VVD denkt dat hieraan een grens zit en zeker wanneer de openbare orde en veiligheid daarbij in het geding is.

Ook de politieke Turkse beweging Denk dringt al lange tijd aan op een discussie over dit langzamerhand beladen onderwerp, maar dan vooral in relatie tot de weigering van burgemeester Aboutaleb om de demonstratie van Pegida te verbieden. Tot nu toe heeft burgemeester Aboutaleb met steun van de raad kans gezien om dit belangrijke (door Denk bij herhaling ingebrachte onderwerp) maatschappelijke item naar de schaduw van de commissievergaderingen te slepen. Donderdag wil de VVD dit gevoelige issue weer wel voor het voetlicht halen, maar dat gericht op de laatste ervaringen na de zege van Erdogan.

''Ik hoop nog steeds dat er tenminste één politieke partij is die op basis met het vooruitschrijdend inzicht durft te zeggen: we gaan het demonstratierecht in Rotterdam, waartoe een burgemeester redelijk exclusief gemachtig is, inrichten naar de realiteit van 2018 en we vergeten wat we in 1960 afspraken toen we het landelijk  oneens waren over de kleur van knikkerbollen bij de oversteekplaats'', aldus Dagblad010-columnist Jan D. Swart. ''De burgemeester beroept zich keurig maar saai op verouderde wetten. Demonstreren is een groot goed, maar niet meer als dit gebeurt met een politieke en religieus motief als grondslag. De praktijk heeft geleerd dat hier ellende van komt en dat heel veel Rotterdammers dit angstaanjagend vinden en dan is er maar één oplossing: ballen tonen en nee zeggen.''