De in Rotterdam geboren historicus Geerten Waling, die gisteravond een van de panelleden was tijdens het chaotisch verlopen debat over de Nederlandse identiteit in het Wereldmuseum, vindt na een nacht slapen dat hij beland was in een kleine dodelijk vermoeiende hel waar de munitie bestond uit modder: Fascisten! Racisten! Landverraders!

‘’Leefbaar Rotterdam was natuurlijk geen neutrale organisator, zeker niet in verkiezingstijd’’, schrijft hij vandaag op de digitale site van Elsevier, ‘’maar de partij had aardig haar best gedaan voor een diverse groep sprekers te zorgen en niet alléén het eigen gelijk bevestigd te zien.’’

De diversiteit bleek wel uit het publiek: er waren veel Leefbaar-aanhangers, maar volgens Waling had Azarkan (Denk) zelfs een eigen applausmachine meegenomen ‘’die kritiekloos joelde, floot en klapte voor alles wat Azarkan te berde bracht. Hoe pover dat ook was: platitudes en leugens wisselden elkaar af, met af en toe treiterige steken onder de gordel naar Leefbaar Rotterdam, debatleider Ebru Umar en de andere sprekers.”

‘’Vrijwel elke politieke partij lijkt het kunstje van Kuzu en Öztürk te hebben afgekeken: eerst jan en alleman schofferen en de eigen achterban ophitsen, om daarna te gaan klagen over ‘polarisatie’ en ‘verdeeldheid’ veroorzaakt door de ander.’’, aldus de historicus, die identiteitspolitiek omschrijft als een verdienmodel.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!