De sollicitatie van Laura Vrijsen voor een functie als integratiecoach bij de Stichting Nieuw Thuis Rotterdam heeft vanmorgen in de gemeenteraad van Rotterdam geleid tot de overigens onbeantwoord gebleven vraag of ‘het op subtiele wijze vragen of iemand Joods is’ nu wel of niet antisemitisme is?

Vrijsen beschreef haar sollicitatiegesprek op de website van het Nieuw Israëlisch Weekblad, Leefbaar las het en vond het wrang dat ‘het verdedigen van de grondwet en dan specifiek het discriminatieverbod door deze Stichting niet als prioriteit wordt gehanteerd.’

De Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, die 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning helpt bij het integreren in de samenleving en de huurhuizen bekostigt, had op de cv van Vrijsen gezien dat zij in Israël had gestudeerd en functies had bekleed voor Joods Maatschappelijk Werk. Dat was de opstap naar de zoveelste rel over het gevoelige onderwerp integratie.

Redelijk zinloos gesteggel daarom vanmorgen in de raad of een van de medewerkers van de Stichting nu wel of niet op de man had gevraagd of Vrijsen Joods was, of dat de vraag een aanname was, en wel of niet subtiel gesteld. Want in het artikel in het Nieuw Israëlisch Weekblad draaide de sollicitante in elk geval niet om het antwoord van de Stichting heen: ‘’Er zitten nog al aardig wat Palestijnse gezinnen bij ons. Mocht je bij hen op huisbezoek gaan, dan kun je het hier maar beter niet over hebben. Hun families moesten eerst vluchten uit Palestina en nu moeten ze opnieuw alles achterlaten, dit keer in Syrië. Dat verdriet zit heel diep en zal nooit helemaal helen.”

De vraag of dit nu antisemitisme is bleef hangen. Ook of het bij ja dan naming and shaming zou moeten worden, zoals bij uitzendbureaus die bereid zijn op naam en religie te selecteren. Min of meer duidelijk was in elk geval wel dat na het gesprek tussen wethouder Simons van integratie en de vertegenwoordigers van De Stichting Nieuw Thuis Rotterdam de kou alweer een beetje uit de lucht bleek te zijn en dat hij de overtuiging had dat het er via de Stichting bij de nieuwelingen goed wordt ingewreven dat zij in een land terecht zijn gekomen van grote vrijheden. Zijn partgenoot Tanya Hoogwerf was veel minder mild. Ze vond het belachelijk dat uit angst voor spanningen Joden gevraagd werden hun identiteit te verzwijgen.

Opvallend dat Nida niet deelnam aan het ‘Joodse debat.’

En er was nog een klein clashje tussen Leo de Kleijn van de SP, die zich altijd ergert als Tanya Hoogwerf aan het woord is en zeker als ze de linkerkant van de raad ‘een dubbele moraal’ verwijt. Toen het ochtendsarren van De Kleijn haar te veel werd, riep ze: ‘’Ik weet dat u gisteravond een feestje heeft gehad. Beter is het dan om uit te slapen.’’ Nooit op zijn mondje gevallen repliceerde De Kleijn: ‘’Ik ben om elf naar bed gegaan en was er half zeven uit.’’
Daarna greep burgemeester Aboutaleb in.

Niemand in de raad was geïnteresseerd of Laura Vrijsen, die overigens niet Joods is, nu wel of niet in aanmerking voor die functie was gekomen.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!