'Wees alert op achterlating kind buitenland'

7 June 2018, 08:15 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tientallen jongeren gaan naar het land van herkomst van hun ouders voor een vakantie waar blijkt dat ze daar tegen hun wil worden uitgehuwelijkt. Ze worden ook vaak zonder paspoort achtergelaten. Daarvoor waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

Het kenniscentrum roept leraren en mentoren op om in de aanloop naar de zomervakantie extra alert te zijn op signalen van mogelijke slachtoffers. Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een lastminutebezoek aan familie in dat buitenland, aldus de organisatie.

''Bij vermoedens is het belangrijk om geen navraag te doen bij de ouders, omdat kinderen dan gevaar kunnen lopen als de familie weet dat er over mogelijke achterlating met de docent is gesproken. Ze kunnen het best met het kind zelf in gesprek gaan.''

In Den Haag is donderdag een bijeenkomst met deskundigen en vertegenwoordigers van de vier grote steden. Die geldt als aftrap van een campagne om mensen te wijzen op de risico's van huwelijksdwang en achterlating.

Het aantal meldingen neemt sinds de oprichting van het knooppunt in 2015 elk jaar toe. ''In de eerste vijf maanden van dit jaar was het al drukker dan andere jaren, terwijl de zomervakantie nog moet beginnen'', aldus de organisatie.

Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben. Het verifieert de melding en ondersteunt slachtoffers bij terugkeer naar Nederland.

Uit cijfers die het ministerie vorige maand vrijgaf, blijkt dat in 2017 er 45 gevallen waren van kindontvoering of achterlating.