Werkloosheid op Zuid wordt aangepakt

23 January 2019, 13:40 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Werkloosheid op Zuid wordt aangepakt

Rotterdam begint een nieuwe aanpak om mensen op Zuid aan een baan te helpen. Meer dan in de rest van de stad zijn inwoners hier afhankelijk van een bijstandsuitkering.
En hun problemen blijken vaak een sta-in-de-weg om werk te vinden of te houden. Daarom is een veel intensievere begeleiding nodig.

De hoge werkloosheidscijfers baren ook Marnix Roosch zorgen. Hij is programmamanager Werk van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). ''Ongeveer 30 procent van alle Rotterdammers woont op Zuid'', schetst hij. ''Tegelijkertijd woont 42 procent van de mensen die een bijstandsuitkering ontvangt op Zuid.''

De ambitie van Rotterdam is dat over drie jaar in heel de stad nog maximaal 30.000 bijstandsgerechtigden zijn. '''Met Samen voor Zuid werken we de achterstanden weg en zorgen we dat meer mensen een baan vinden. Werk is zoveel meer dan inkomen, het zorgt voor ontwikkeling en zelfontplooiing'', zegt verantwoordelijk wethouder Richard Moti.

Vooral op Zuid moet het aantal werkzoekenden omlaag. ''Langdurige werkloosheid staat vaak niet op zichzelf. We zien dat mensen allerlei problemen hebben, waardoor ze er niet meer uitkomen. Denk aan schulden, taalachterstand, depressiviteit of een kind waar ze intensief voor moeten zorgen'', schetst Roosch.

Rotterdam gaat hen daarom op Zuid intensiever begeleiden, onder meer door extra werkbegeleiders aan te nemen. Die hebben daardoor minder dossiers en dus meer tijd voor de begeleiding. Bovendien krijgen de werkzoekenden één contactpersoon die hen met de problemen helpt die werken in de weg staan.

Met die werkwijze is afgelopen periode al succesvol geëxperimenteerd binnen het project Werkweekagenda. ''Mensen moeten eerst hun leven op orde krijgen. Pas dan kunnen ze op zoek naar een baan'', zegt werkconsulent Sadika Mouch.

Het lijkt simpel, maar een agenda is het begin van de oplossing, schetst Mouch. ''Soms zeggen mensen: ik heb het te druk om te solliciteren. Als ze structureel een agenda bijhouden, blijkt dat vaak best mee te vallen. En het geeft ons inzicht in hun leven en of er problemen spelen waar wij niet van weten en waarmee we kunnen helpen.''

Abderrahim el Hamouni (29) lacht met een blik van herkenning. Hij woont al bijna zijn hele leven op Zuid. Door privéproblemen kreeg hij een depressie, maakte zijn studie Bedrijfsadministratie niet af en raakte steeds verder in de put. El Hamouni kreeg steeds meer schulden, verloor zijn uitkering, zijn huis en leefde twee jaar op straat.

Totdat werkconsulent Sadika Mouch in november 2017 met hem in contact kwam. ''Ik werd eerst van het kastje naar de muur gestuurd en kwam er niet meer uit. Pas sinds het contact met Sadika, krijg ik mijn leven weer op de rit.''

Mouch vult aan: ''Dat doet hij natuurlijk ook gewoon zelf, maar met zoveel andere problemen is het vrijwel ondoenlijk om werk te vinden. Het is veel makkelijker om een baan te vinden als je ruimte hebt in je hoofd. Wij bepalen met de mensen samen wat het doel is. En samen kijken we welke stappen we moeten zetten. Het is makkelijker om je te motiveren voor een baan die je echt wilt.''

Inmiddels heeft El Hamouni een eigen huis, werkt hij zijn schulden weg en is hij voorgesteld bij een werkgever. ''Het is heel spannend of ik op sollicitatie mag. Het zal niet gelijk mijn droombaan zijn, maar als ik meer werkervaring heb, kan ik doorgroeien'', lacht hij positief.