Welke leraar is zo speciaal, legt de lesstof goed uit en verdient daarom de titel ‘Beste Leraar’? Ouders, leerlingen, leraren hebben hun favoriete leraar de afgelopen maanden genomineerd. Vanaf nu kan iedereen zijn stem uitbrengen.

Nikki Kruijer (29) voelt zich nog steeds enorm blij met de titel. Vorig jaar werd zij de beste leraar van Rotterdam in de categorie mbo. ”Mijn eerste reactie was ongeloof; ik was echt in shock,’ vertelt ze lachend. De jonge docente werkt op het Albeda en geeft les op de opleiding Facilitaire Dienstverlening. Nikki: ‘Lesgeven is voor mij elke dag weer een feestje.”

Carrièreswitch
Nikki begon als facilitair medewerker in de musical-business bij Joop van der Ende. Daarna maakte ze de overstap naar een groot facilitair bedrijf. Hiervoor zat ze veel in de auto, iets wat ze niet voor de rest van haar leven wilde. ‘Toen zag ik de vacature bij het Albeda. Dit moet ‘m worden, dacht ik. Nog geen drie jaar later was ik Leraar van het jaar. De week daarvoor had ik mijn lesbevoegdheid behaald. Ik heb nog veel te leren. Maar door mijn werkervaring weet ik wel waar ik over praat tijdens de les.”

Betrokken
”Wat mij uniek maakt? Als docent ben ik erg betrokken. Ik bespreek met studenten de lesstof en praat over persoonlijke dingen. Privéproblemen kunnen in de weg zitten om goed te kunnen leren, daarom is het belangrijk om studenten ook hierbij te helpen en te ondersteunen. Maar gewoon even kletsen of geinen is ook goed. Als leerkracht probeer ik echt een band met studenten te krijgen.”

Video: oud-winnares en leerkracht Else-Marike

Jurygesprek
Rotterdammers kunnen stemmen op de beste leerkracht in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs of middelbaaronderwijs én op de beste pedagogische medewerker en een lerarenteam. Na de stemperiode besluit een professionele jury van onderwijsprofessionals en kinderen welke leraren winnen. ”Dit jurygesprek was best spannend”, vertelt Nikki. ”Ze stelden vragen als: Hoe geef jij les? Hoe creëer je een band met jouw studenten? Wat maakt jou als docent uniek?”

Ambassadeur
Winnaars zijn een jaar lang ambassadeur voor goed onderwijs in Rotterdam. Nikki: ”In dit jaar heb ik vooral benadrukt waarom het mbo zo mooi is én waarom iedereen hier les moet geven. Het is lastig om mensen uit de arbeidsmarkt hier in te laten stromen, terwijl we zulke mensen juist nodig hebben. Zij geven les uit eigen ervaring.”

Stemmen kan tot en met 21 september via deze website.

Print Friendly, PDF & Email