De School voor de Journalistiek in Utrecht checkt op dit moment de stelling van D66 in Rotterdam, die in haar verkiezingsprogramma voor 2018-2022 met de titel ‘Wereldstad in wording’ schrijft dat één op de vier ouderen in Rotterdam in sociaal isolement dreigt te raken en daardoor op niemand kan terugvallen. Waar heeft de partij dit cijfer vandaan, vraagt de School zich af.

‘’De afgelopen jaren is er veel in het nieuws geweest over eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam, met als dieptepunt het nieuws over een vrouw die tien jaar dood in haar Rotterdamse huis lag’’, schrijft Joanne van Gool op WT Fact. ‘’Onder andere naar aanleiding van deze ontdekking begon de gemeente Rotterdam het project ‘Voor Mekaar’, waarbij jongeren en ouderen elkaar uit sociaal isolement hielpen. Ook op de website van dit project wordt dezelfde een op de vier genoemd en verwezen naar een onderzoek van de GGD. Volgens dit onderzoek is eenzaamheid onder ouderen van 56 naar 53 procent gedaald. Ook wordt er gesproken over ‘65-plussers zonder sociaal netwerk’: in Rotterdam 24 procent van de ouderen.’’
Het onderzoek van de GGD is gebaseerd op de Gezondheidsmonitor, een jaarlijks onderzoek waarbij ieder jaar vragenlijsten worden ingevuld door verschillende leeftijdsgroepen. In heel Nederland vulden 457.000 mensen de vragenlijsten in. Hoeveel mensen daarvan in Rotterdam wonen is niet bekend, schrijft De School voor de Journalistiek. Ook valt er nog te twijfelen aan de mate van actualiteit. Het cijfer komt uit 2014, en in vier jaar is er, onder andere door het project ‘Voor Mekaar’ veel gewerkt aan het verminderen van sociaal isolement.

Volgens Joanne van Gool is er een sterke basis voor de aanname van D66, maar schaal en veroudering van het onderzoek kunnen vragen oproepen over het precieze getal van een op de vier. Vandaar dat de School voor de Journalistiek de stelling nader checkt.
 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!