Meteen voor de klas staan, terwijl je net aan je opleiding tot juf of meester begint. Dit schooljaar doen 55 durfals dat op Rotterdamse basisscholen. Deze zogenoemde zij-instromers moeten het lerarentekort tegengaan.

Na tien jaar ervaring in het bedrijfsleven is Synthia Inge (32) begonnen als zij-instromer op de OBS Blijvliet in Rotterdam Zuid. ”Ik mag mezelf meteen juf noemen van groep 6”, vertelt ze vrolijk. ”In de klas werk ik samen met de ervaren leerkracht Brenda. Allebei geven we drie dagen les en op woensdag doen we dat samen. Op maandag ga ik zelf naar school.”

Spreekbeurt
”De laatste jaren heb ik diverse commerciële functies gehad”, vertelt de nieuwe juf verder. Van financieel adviseur bij een bank tot werken bij een grote telefoon provider. Maar het feit dat het klantenbelang vaak ondergeschikt was aan het belang van mijn werkgever, ging me steeds meer tegenstaan. Na de geboorte van mijn zoontje kreeg ik steeds minder zin om na mijn verlof in het bedrijfsleven terug te keren. Toen ik een keer mocht kijken bij de spreekbeurt van mijn zusje in groep 8, wist ik zeker dat ik juf wilde worden.’

Frisse blik
Directeur Jeroen Appel van OBS Blijvliet is blij met de zij-instromers. ”Ze helpen het lerarentekort oplossen, zijn hbo-geschoold en nemen levenservaring mee en een frisse blik. Maar het is niet zo dat iedereen zomaar voor de klas kan staan. We selecteren streng op kwaliteit.” Zo moest Synthia een proefles geven en aantonen dat ze over de noodzakelijke vaardigheden beschikt. ”Ik heb bijvoorbeeld in mijn vorige werk presentaties gegeven en mijn zusje met dyslexie begeleid.”

Droom
”Het traject is wel even wennen,” zegt Appel. ”Ik kon niet zoals gewoonlijk vragen naar referenties. ”Voor mij was het belangrijkste dat er een klik was tussen Synthia en de school, de kinderen en collega’s. Synthia heeft als zij-instromer heel bewust gekozen voor een carrièreswitch en is dus erg gemotiveerd. Ze gaat haar droom achterna. Natuurlijk moet ze het vak nog leren, maar een jong afgestudeerde juf moet dat ook.”

Zij-instromers zijn mensen met een hbo- of wo-opleiding in een andere richting, die kiezen voor omscholing tot basisschoolleerkracht. Het is een traject van twee jaar, waarbij ze één dag per week naar school gaan en verder meteen werken en een salaris ontvangen. Gemeente Rotterdam draagt bij met subsidies en organiseert samen met schoolbesturen informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden

Print Friendly, PDF & Email