Hij zei ‘t niet hardop, maar Dick Advocaat moet opnieuw geschrokken zijn van het vooral voor rust uiterst povere Sparta, dat niet in staat bleek het in de eerste divisie als vierde geklasseerde Telstar af te troeven. Halverwege de tweede helft schoof Melvin Platje de bal onder de falende doelman Leonard Nienhuis door en besliste daarmee het oefenduel in het voordeel van de ploeg van trainer Mike Snoei: 1-0.

Hoewel hij de voorkeur zegt te geven aan vier verdedigers begon trainer Dick Advocaat met een vijfmans-verdediging. Desondanks bleek Sparta net zo kwetsbaar. Telstar heerste in het eerste half uur en dat resulteerde in enkele goede kansen voor Novakevich, terwijl Michel Breuer en Sander Fischer elkaar in ferme bewoordingen de schuld gaven van de gaten, die in Sparta’s afweer vielen. Het was, ook na rust, bij vlagen zelfs ontluisterend hoe simpel de viermans-verdediging werd uitgespeeld, terwijl in aanvallend opzicht slechts Ragnar Ache (voor rust) voor enig gevaar kon zorgen.

In de tweede helft, met Robert Mühren in de spits, bleek Sparta aan gevaar te hebben gewonnen, maar verder dan een afgekeurde treffer van de Volendammer en een verdwaalde voorzet van de ijverige Nicolas Marfelt, die net naast vloog, kwam Sparta amper.

‘De uitslag is niet belangrijk,’ vond Dick Advocaat later, die meer tevreden was over de tweede helft. Hij prees de Deense linksback Marfelt, die met zijn offensieve daden de voorkeur zal krijgen boven zijn voorganger Craig Goodwin. Zoals ook Robert Mühren de concurrentiestrijd van Nick Proschwitz zal winnen, al blijft de zoektocht naar een scorende spits een prioriteit.

‘Er moeten nog drie of vier spelers bij komen,’ herhaalde Sparta’s nieuwe trainer nog maar eens. ‘Pas dan kunnen we toewerken naar een formatie, die in staat moet zijn tot handhaving. Maar dat moet niet te lang meer duren.’

Want al zei hij ‘t niet hardop, Dick Advocaat zal opnieuw geschrokken zijn van dit Sparta, dat nog geen gebruik maakte van de AZ aangetrokken dos Santos en evenmin kon beschikken over de geblesseerde Vriends.

Opstelling Sparta eerste helft in 5-3-2-formatie: Kortsmit, Floranus, Breuer, Fischer, Chabot, Goodwin; Spierings, Alhaft, Dougall; Ache, Proschwitz.

Tweede helft in 4-3-3-formatie: Nienhuis, Holst, Fischer (63. Bambock), Chabot, Marfelt; Sanusi, Duarte, Van Moorsel; Verhaar, Mühren, Brogno.

Tekst: Piet Ocks
 

Print Friendly, PDF & Email