De Zwarte Piet in Rotterdam draagt binnen twee jaar geen oorringen, heeft geen rode lippen en geen kroeshaar en evenmin een egaal zwart gezicht. De eeuwenoude Zwarte Piet wordt beentje gelicht. Hij is ook geen knecht meer, maar een volwaardige hulp van Sinterklaas.

Platform Rutu, dat diverse Afro-gemeenschappen vertegenwoordigt, heeft het Sinterklaascomité volledig door de knieën laten gaan. Iedere verwijzing naar het koloniale verleden is in Rotterdam voorbij, althans bij de officiële intocht die namens de gemeente wordt georganiseerd. De wijzigingen gaan overigens gefaseerd in. Aanstaande zaterdag is de helft van de Pieten al een roetveeg-Piet, volgend jaar 75% en in 2019 minimaal 90%.

De Zwarte Pieten heten ook geen Zwarte Pieten meer, maar veegpieten. Bovendien mogen ze geen dom en onhandig Hollands meer praten met een karikaturaal accent. Burgemeester Aboutaleb zegt geen invloed op de ontwikkelingen te hebben gehad. ‘’Dit is een zaak van tradities en daar hoort een burgemeester vanaf te blijven’’.

Print Friendly, PDF & Email