Dagblad010 | 35 initiatieven van CityLab010 uit 300 ideeën

35 initiatieven van CityLab010 uit 300 ideeën

mainImage

Spelen in het groen, gezond eten, recycling en huisvesting. Een greep uit de maatschappelijke uitdagingen die worden aangepakt door de ideeën die zijn ingediend voor de vijfde ronde van CityLab010. De 35 initiatieven die een startbudget krijgen in 2019 zijn bekend en maandagavond feestelijk onthaald op het stadhuis.

CityLab010 steunt innovatieve ideeën voor de stad met een startbudget. Rotterdammers worden ieder jaar opgeroepen hun innovatie als plan in te dienen. De beste en meest innovatieve initiatieven krijgen een startbudget. CityLab010 ondersteunt niet alleen financieel, maar ook met kennis, coaching en een netwerk. Alle plannen worden door een onafhakelijke stadsjury van 12 Rotterdammers beoordeeld. Dit jaar zijn ruim 300 ideeën ingediend.

Een greep uit de initiatieven:

- Lunch met superchef Jeroen: kinderen van de basisschool koken wekelijks met een kok een gezonde lunch voor hun medeleerlingen.
- Pop-up containerwoningen: een woonconcept van containerwoningen als oplossing voor huisvestingsproblemen.
- De nieuwe melkman: online boodschappen bestellen en deze bezorgd krijgen in glazen potten, die de volgende keer weer leeg mee terug genomen worden.
- De Speeldernis: een boomhut voor nog meer speelavontuur en belevenissen in de natuur.
- Kunstopdracht buiten boulderen op Zuid: met fraai vormgegeven blokken buiten klimmen.
- SpeakSee: een systeem van microfoons dat spraak omzet naar tekst zodat doven kunnen lezen wat er wordt gezegd.

Stadsjury

De stadsjury is nieuw sinds dit jaar en bestaat uit twaalf Rotterdammers met een uiteenlopende achtergrond en een groot hart voor de stad. De stadsjury: ΅We zijn trots op Rotterdam. De vele goede plannen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. Wel zouden we in een volgende editie graag ook nieuwe ideeën zien die inspelen op actuele maatschappelijk issues zodat alle Rotterdammers (ook jongeren en kwetsbaren) meeprofiteren van de positieve ontwikkeling van Rotterdam.”

De 35 initiatieven die een startbudget ontvangen zijn verwerkt in een overzichtelijk juryrapport dat is te vinden op www.citylab010.nl. Hier staat ook het uitgebreide rapport met daarin alle scores en toelichtingen van de Stadsjury.