50Plus biedt witboek van Armoede aan

17 October 2019, 11:14 uur
Algemeen
mainImage
Ellen Verkoelen, fractievoorzitter 50Plus Rotterdam

Op de internationale dag van de Armoede en drie maanden na de start van de challenge om één week van vijftig euro te leven bood Ellen Verkoelen als fractievoorzitter van 50Plus vanmorgen de gemeenteraad van Rotterdam haar witboek ‘Leven onder de armoedegrens is geen leven, maar overleven’ aan.

Het witboek is een bundeling van de vele honderden reacties gevangen in verhalen en quotes. Ook bevat het de kennis & kunde zoals die uit de schaduwwereld van armoede naar voren is gekomen. 50PLUS Rotterdam heeft 10 voorstellen vanuit al die honderden reacties en contacten als initiatief in het witboek opgenomen.

Voorbeelden: het aanpakken van het  verdienmodel bij de schuldenproblematiek, het laagdrempelig maken van de gang naar de schuldhulpverlening, het laten bijverdienen onder de armoedegrens, het in tijd gelijk laten lopen van inkomsten en uitgaven, het ondersteunen en faciliteren van de voedselbanken, het aanpakken van het eigen risico bij zorgverzekeringen, het Openbaar Vervoer goedkoper maken, het minimumloon verhogen, sociale woningbouw bouwen en tenslotte alle toeslagen en inkomsten bundelen in een basisinkomen!

De aangenomen challenge groeide zodoende voor 50PLUS Rotterdam in drie maanden tijd uit tot een politiek statement over en ambassadeurschap voor mensen die moeten leven onder de armoedegrens. ‘’Toen ik begon ontplofte mijn Twitter en Facebook. Alles kwam langs: van enthousiasme tot verguizing. Rotterdamse politici die zich in hun wiek geschoten voelde door deze actie, via mensen die het een schijnvertoning vonden, tot inwoners die eindelijk blij waren dat er aandacht voor was’’, vertelt Verkoelen. ‘’In elk geval kwam er binnen afzienbare tijd een gigantische stroom aan informatie op gang. De fractiekamer van 50PLUS Rotterdam werd omgebouwd tot een soort commandopost en alle zeilen werden bijgezet om alle persoonlijke aanvallen te pareren en om de vele overweldigende ondersteunende reacties te beantwoorden.’’

“Een mooie maar ook zeer pijnlijke en schaamtevolle verrassing om te zien dat mensen die geen nagel hebben om hun kont te krabben juist elkaar in deze nood zo ondersteunen" vertelde Verkoelen zowel in Dagblad010 als op radio NPO 1 en Hart van Nederland. ‘’ Natuurlijk is het lovenswaardig dat de politiek nota’s vol met beleid schrijft over hoe in te zetten op armoedebestrijding. Maar al dat beleid wordt veelal bedacht van achter een bureau. En deze weken en de reacties van mensen die zelf leven in armoede maken mij nu juist zo duidelijk dat je armoede alleen maar kunt bestrijden als je het als politiek samen met de mensen en niet over de mensen gaat regelen.”

Het volledige witboek leest men op: https://rotterdam50plus.nl