Dagblad010 | Aboutaleb moet eeuwige grafrust moslims garanderen
mainImage

Aboutaleb moet eeuwige grafrust moslims garanderen

Inzet: burgemeester Aboutaleb
17 maart 2020, 19:22 uur
Algemeen

Het coronavirus brengt ook de eeuwige grafrust in gevaar. Het is namelijk op dit moment vanwege inreisverboden niet meer mogelijk om in Nederland overleden moslims te begraven in onder meer Turkije en Marokko. Normaliter worden islamitische overledenen overgebracht naar een islamitisch land waar het principe van eeuwige grafrust geborgd is. In Nederland kan dat slechts op een beperkt aantal plekken. Maar niet in de omgeving Rotterdam-Rijnmond.

De Rotterdamse moslimpartijen Nida en Denk vinden dit een onwenselijke situatie ‘’waar nabestaanden’’, laat raadslid Bas van Noppen weten, ‘’veel nadeel en verdriet door ervaren.’’ Om die reden heeft hij burgemeester Aboutaleb gevraagd te bemiddelen in gesprekken met islamitische uitvaartorganisaties om mogelijke oplossingsrichtingen te verkennen.

Een van de opties zou zijn, aldus Van Noppen, ‘’om islamitische overledenen tijdelijk plek te bieden op gemeentelijke begraafplaatsen en later kosteloos voor de nabestaanden te herbegraven op een later te realiseren begraafplaats met eeuwige grafrust ófwel de kosten te dragen voor latere repatriëring.’’