Bergpolder herdenkt 'Laatste Bom' op de stad

13 March 2019, 00:52 uur
Algemeen
mainImage
Ton Hermans
2018: 1e herdenking. Organisator Ewoud Kievit spreekt aanwezigen toe

Bergpolder herdenkt komende zondag 17 maart op het plein aan de Treubstraat de ‘Laatste Bom op Rotterdam’, die zes weken voor de bevrijding van Nederland uit de overheersing van ''de moffen'' nog tenminste 34 doden en tientallen gewonden op zijn geweten heeft. Het ging om een afgedwaalde V1 van nazi-Duitsland op zondag 18 maart 1945. De bom verwoerste een compleet huizenblok verdeeld over de Treubstraat en de Kerdijkstraat.  

Vorig jaar werd de eerste herdenkingsdienst gehouden. Bij die gelegenheid werd tevens een krant uitgegeven met verhalen van de overlevenden. Pabostudenten hebben intussen een lesprogramma voor basisscholen in de buurt over deze tragedie ontwikkeld en kinderen van basisschool de Blijberg zullen zondag ook een rol spelen tijdens de herdenking, die om 13.00 uur begint.

Het is de bedoeling van de organisatie, waartoe ook RTV Rijnmond politiek verslaggever Ewoud Kieviet behoort, dat er volgend jaar (75 jaar na dato) een monument op het pleintje bij de Treubstraat zal worden onthuld.