Dagblad010 | Patrouillerend leger in Rotterdam, waarom niet?
mainImage

Patrouillerend leger in Rotterdam, waarom niet?

4 december 2019, 19:45 uur
Algemeen

Burgemeesters van Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Veenendaal willen politietaken bij defensie onderbrengen. Ook Rotterdam is daar – net als een overgrote meerderheid van de van Nederlandse gemeenten – een voorstander van en heeft voot de motie gestemd. Het biedt de gelegenheid om het leger in te zetten als de politie medewerkers te kort komt.

Leefbaar Rotterdam vindt dit helemaal geen ‘’verregaande maatregel’’ en heeft burgemeester Aboutaleb gevraagd of hij die mening deelt. Bovendien vindt fractieleider Eerdmans het wil handig te weten of de burgemeester bereid is het capaciteitsprobleem op korte termijn te verzachten door forse bedragen vrij te maken om particuliere beveiligingsbedrijven in te zetten voor bijvoorbeeld patrouilles en (object)beveiligingstaken?

Minister Grapperhaus liet overigens in een reactie weten niet zo happig te zijn op de druk van de Nederlandse gemeenten om defensie te belasten met deze ondersteuningsmanoeuvre. Leefbaar wel. ‘’Het capaciteitstekort bij de politie wordt steeds nijpender. Want de burgemeester heeft onlangs nog laten weten de politie-inzet bij voetbalwedstrijden en B- en C-evenementen met twintig procent te verminderen. Verder lokale inzetafspraken te heroverwegen. In de lente en zomer geen aanvullende evenementen meer toe te staan, die politiecapaciteit vergen meer toe te staan en wijkagenten nog vaker in te zetten voor noodhulp’’, aldus Eerdmans.