Rotterdamse huisartsen krijgen geen testuitslagen

10 June 2020, 17:04 uur
Algemeen
mainImage
ANP

Huisartsen krijgen moeizaam de namen door van mensen die positief zijn getest op corona en soms helemaal niet. Dat zegt de Rotterdamse fractie van 50plus, die daarover door huisartsen zelf is gealarmeerd. Raadslid Verkoelen ziet de huisarts als ‘’de poortwachter’’ van de gezondheidszorg en snapt niet van ‘’deze vrijblijvendheid van de GGD.’’

‘’Bron- en contactonderzoek is een essentieel onderdeel van de bestrijding van de huidige COVID-19-epidemie. Als we doeltreffend de coronacrisis willen aanpakken is het delen van informatie en data wel heel erg belangrijk om het zeer besmettelijke coronavirus te kunnen traceren en bestrijden’’, aldus Verkoelen.

Naast de COVID-19 richtlijnen die opgesteld zijn voor professionals in het veld van infectieziektebestrijding is er ook een Verpleegkundig Stappenplan Infectieziektebestrijding opgesteld voor professionals werkzaam binnen een GGD. De richtlijn is hierbij de basis. Het stappenplan geeft een overzicht van het handelen van de GGD bij een melding van een specifiek ziektegeval, en is daarmee een hulpmiddel om de bestrijding te stroomlijnen. Een onderdeel van het stappenplan is dat er een ‘Bron- en contactonderzoek’ door de GGD gedaan wordt. ‘’Ondanks een landelijke lobby van de Huisartsenvereniging is er nog geen verplichting conform de richtlijnen en het stappenplan van de GGD om de huisartsen te informeren’’, aldus 50plus, die opheldering heeft gevraagd bij zorgwethouder De Langen.