Stroom- en gasprijzen in NL boven gemiddelde

21 February 2019, 09:55 uur
Algemeen
mainImage

De tarieven die Nederlandse huishoudens voor stroom en gas betalen, liggen fors boven het gemiddelde in Europa. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk. De site raadpleegde gegevens uit de Europese Household Energy Price Index (HEPI).

Consumenten betalen in Nederland gemiddeld 23 eurocent per kilowattuur (kWh) voor stroom en 76 eurocent per kubieke meter (m3) gas. In de rest van de 32 onderzochte Europese landen liggen de kosten zo’n 25 procent lager.

Gas

Van alle Europese landen heeft Zweden het hoogste gastarief: maar liefst 2,14 euro per m3. Daarna volgen Zwitserland (1,03 euro), Denemarken (0,93 euro) en Italië (0,79 euro). Nederland komt op de 5e plaats met 0,76 euro per kuub. Het gemiddelde in Europa ligt op 0,61 euro per kuub.  

In onze buurlanden, België en Duitsland betaalt men 55 en 56 eurocent respectievelijk per gaseenheid, ofwel 20 cent minder dan in Nederland. Wij hebben de hoge gasprijs vooral te danken aan de torenhoge belastingen. Ruim 53 procent van de gaskosten bestaat uit energiebelasting en btw. In geen enkel ander Europees land is dit percentage zo hoog.

In Oekraïne en Hongarije is de gasprijs het laagst. Dat komt vooral door de lage transportkosten en belastingen.

Stroom

Ook het stroomtarief in Nederland ligt boven het gemiddelde (0,18 euro per kWh) van de onderzochte Europese landen. Nederland komt op de 8e plaats met 0,23 euro per kWh. Denemarken en Duitsland zijn het duurst met een stroomtarief van 0,31 euro per kWh.

De Oost-Europese landen zijn net als bij gas het goedkoopste. In Oekraïne betaalt men maar 4 cent per kWh. Vervolgens komen Servië (12 cent), Montenegro (10 cent) en Bulgarije (11 cent).

Wissel energieleverancier

Onlangs werd nog bekend dat de energieprijzen in 2019 harder stijgen dan het kabinet voorspelde in haar koopkrachtberekeningen. Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar ruim 330 euro meer dan vorig jaar. Veel consumenten zijn wakker geschud door de hogere prijzen. 1,4 miljoen Nederlanders wisselden in 2018 daarom van energieleverancier.

Door het huidige energiecontract te vergelijken kan men tot honderden euro’s besparen. Dat geldt met name voor consumenten die al jarenlang bij dezelfde energieaanbieder zitten.