Dagblad010 | Weer stap dichterbij voor aanbouw Nieuw Kralingen

Weer stap dichterbij voor aanbouw Nieuw Kralingen

mainImage
Wethouder Bas, 'bouwen bouwen bouwen', Kurvers (VVD)

De gemeente Rotterdam heeft samen met ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour maandagmiddag de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor de woonwijk Nieuw Kralingen. In de overeenkomst staan afspraken over onder meer het woningbouwprogramma, de taakverdeling en de kosten. De bouw van Nieuw Kralingen start in 2021.

De gemeenteraad stelde in juni van dit jaar de Gebiedsvisie Nieuw Kralingen al vast. Daarin staat onder meer dat er een goede balans in de wijk moet zijn. Van de 800 woningen is het grootste gedeelte koopwoningen vanaf 400.000 euro, maar de ontwikkelaars bouwen ook 80 sociale huurwoningen, ongeveer 80 huurwoningen in het middensegment en 50 koopwoningen met een prijs tot 400.000 euro. Aan de noordkant van de woonwijk ontstaat een nieuwe bedrijvenstrook.

De ontwikkelaars werken samen als de Ontwikkel Combinatie Nieuw Kralingen (OCNK) en bouwen samen met de gemeente maximaal 800 woningen aan de westkant van het Kralingse bos. Dit is de grootste uitbreiding van woningen binnen de ring sinds jaren.

''Dit is een bijzondere stap op weg naar meer woningen voor gezinnen in Rotterdam op een gewilde locatie met volop ruimte voor kinderen om op te groeien. Het aantal woningen in Rotterdam neemt met dit project toe met achthonderd en draagt bij aan het oplossen van het tekort aan woonruimte’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

De ligging van Nieuw Kralingen is volgens de gemeente Rotterdam 'uniek'. Aan het Kralingse Bos én vlakbij het bruisende centrum van Rotterdam. In deze gemengde stadswijk bouwen de samenwerkende partijen woningen voor gezinnen met hogere inkomens die in ruime woningen in de buurt van het centrum willen wonen. Rotterdam noemt het ''belangrijk'' dat er voor deze woningzoekenden een passende woning is, ''zodat ze de stad niet hoeven te verlaten''.