Dagblad010 | Minister Ollongren steunt Havensteder

Minister Ollongren steunt Havensteder

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Autoriteit Woningcorporaties vindt dat de tien jaar uitstel, die oud-directeur Henk S. van Havensteder kreeg om een schadevergoeding van circa 1,3 miljoen euro te betalen, door de beugel kan.
Woordvoerster Lianne Sleutjes van de AW laat weten: “De AW vindt dat Havensteder hier zorgvuldig gehandeld heeft en daarbij getracht heeft het maximale eruit te halen”.
In de herfst van 2017 werd de in Maasland woonachtige oud-directeur - onlangs als enige veroordeeld in de Havenstederfraude (1998-2005) - uitstel van betaling verleend. Niet vóór 15 december 2020 moet S. een schadevergoeding van 1,5 miljoen, waarvan dus ‘reeds’ twee ton door hem is voldaan, hebben terugbetaald. Maar pas in 2030.
De afbetaling van de schuld van S. aan de Rotterdamse woningcorporatie wordt daarmee een zaak van de lange adem. In 2030? Dan hoopt de debiteur in kwestie 76 jaar te worden.
Havensteder doet er het zwijgen toe.
Waarom S. tien jaar langer mag doen over het afbetalen van zijn schuld, is een vraag die onbeantwoord blijft. Hetzelfde geldt voor de vraag: waarom mag S. in een appartement van ruim 400.000 euro blijven wonen, terwijl hij 1,3 miljoen bij Havensteder in het krijt staat?
Naar verluidt - althans in zijn strafzaak door S. zelf wereldkundig gemaakt - krijgt Havensteder het aandeel van S. in een golfbanenproject in het Franse Montcombroux, als het hem niet lukt de nog resterende 1,3 miljoen op tijd terug te betalen. Hoeveel dat aandeel in Montcombroux waard is, is ook een vraag waar belangstellenden geen antwoord op krijgen.
In Montcombroux is ooit, rond 2006, een bedrag van 7 miljoen geïnvesteerd. Maar de waarde van die investering is ook aan fluctuaties onderhevig.
Minister Kajsa Ollongren heeft er ongetwijfeld wel goed zicht op wat voor afbetalingsafspraken Havensteder met haar voormalige directeur heeft gemaakt. De AW, waar de minister politiek voor verantwoordelijk is, is volgens woordvoerster Sleutjes ‘goed op de hoogte gehouden door Havensteder’.

Misdaad loont

Op 27 maart 2018 werd S. door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot een taakstraf van 210 uur met aftrek van voorarrest. Een lage straf voor een corporatiedirecteur, wiens gesjoemel Havensteder een schade van 5,4 miljoen berokkende. "Misdaad loont", twitterde Gerard Erents, commissaris van Havensteder, toen het oordeel van het gerechtshof bekend werd. Sommigen vinden dat Erents' opmerking haaks staat op de versoepeling van de afbetalingsregeling van S.


Foto: Digitaal Dagblad