Aarde aan D66, dit is JA21

10 March 2023, 06:30 uur
Columns
mainImage

Deze week was ik op het Provinciehuis in Den Haag voor een ‘debat.’ Zoals vaker deze Provinciale Statenverkiezingen had ik nog al mijn bedenkingen of er ook maar één kiezer hierbij aanwezig was. De stellingen werden aangedragen door andere (semi)overheden, waterbedrijf Dunea, STEDIN, Gemeente Lansingerland en Nationaal Park Hollandse Duinen. In het publiek: achterban van partijen en belangengroepen. Als er één kiezer overtuigd is door dit debat, meld u dan, ik hoor het graag!

Toch werd het interessant, toen Toine Beukering, de lijsttrekker van JA21 Zuid-Holland, het woord over bouwen had en terecht wees op de enorme migratiecijfers waar we als land en provincie niet tegen kunnen opbouwen. Er kwam zowaar een debat op gang.

Aan Laura Neijenhuis, de lijstrekker van D66 Zuid-Holland (ik vergeef u als u nog nooit van haar gehoord heeft, ik ook niet, helaas zijn veel provinciale politici compleet onzichtbaar tot de baantjesmolen ergens een burgemeesterspost vindt) werd de directe vraag gesteld: is er een limiet aan immigratie voor onze provincie? Na wat gestamel kwam toch eindelijk het hoge woord eruit; “Nee.”
Gevraagd naar een aantal was het antwoord: “Onbeperkt.”

“Nee.”

Dat kwam, zelfs van D66, rauw op m’n dak. In hetzelfde debat wilde D66 méér groen, méér huizen en dus méér immigratie. Hoe kan dit?

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van ons land, maar D66 wil al het bovenstaande hier realiseren. . . ? Hoe dan? Dat antwoord bleef uit.
We weten dat D66 het liefst geen boeren meer ziet in Nederland. Oké, dat is een (domme) politieke keuze. En dan deze boerderijen omtoveren tot ‘natuur’ en huizen voor immigranten? Heel Zuid-Holland als een Hongkong of Singapore gaan zien, maar dan met natuur? Een dystopie, en vooral héél eng.

Dat het écht anders moet in Zuid-Holland en dit land zie ik ook. Het is notabene de slogan van JA21 deze verkiezingen. Maar dit idee lijkt uit een parallel universum te komen. Om bij monde van de partijleider van D66 te spreken; “wie zijn die mensen?” Deze week zat Annabel Nanninga bij Nieuwsuur, in debat met Paul van Meenen, lijstrekker D66 Eerste Kamer. Hierin haalde Annabel dit ‘akkefietje’ nogmaals aan. Uiteraard; er kwam geen antwoord.

JA21 heeft wél de antwoorden. Nu een (tijdelijke) immigratiestop, daarna het Deense model. Inzetten op koopkrachtverbetering voor hardwerkende burgers. In Zuid-Holland kunnen we dat door te snijden in de organisatie van de Provincie zelf. Dit is de duurste van alle provincies, en dat merkt u, bijvoorbeeld in de motorijtuigenbelasting. Door te snijden in de organisatie heeft u een voordeel in de portemonnee.

Blijkbaar heeft Laura JA21 al uitgesloten, ze schreef deze week een brief. JA21 sluit niemand uit, maar dan moet diegene wel in dezelfde atmosfeer zijn tijdens de gesprekken.

De uitspraak van Laura over onbeperkte immigratie wilde ik graag op beeld hebben. Gelukkig waren er genoeg draaiende camera’s aanwezig in de zaal. Vol goede moed stapte ik naar de aanwezige cameramensen. Ik vroeg waar we de beelden konden terugkijken. “Dit is voor intern gebruik voor de Gemeente Lansingerland.”

“Wat”, zei ik, “hoe kan een Gemeente deze beelden alleen intern gebruiken terwijl het een openbaar debat was in het Provinciehuis?”
Ik wacht nog altijd op antwoord.

 

Thom van Vugt is verkiesbaar voor JA21 Zuid-Holland op plek nummer 2.