mainImage

Coolsingeltegels, een foutje van 35 miljoen

3 augustus 2022, 15:45 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Ik las deze week in Dagblad010 het nieuws over de natuurstenentegels op de Coolsingel. Tja, wat kan je er over zeggen en wat wil je erover zeggen?

Heel veel!

De tegels gingen namelijk kapot en zowel de frituurvlekken als die van de mayonaise, maakten van een project van €35.000.000,00 (€160,00 per m2) na een stadsfeest een trieste uitstraling. Ik laat de rest van het vuil zelfs nog buiten beschouwing. 

Misschien dat we ooit nog horen hoeveel de reparatie gaat kosten. Misschien. 

En wat dacht u van de normale onderhoudskosten van die tegels? Ook daar vliegen op exel de miljoenen je om de oren. De tegels moeten namelijk gestoomd worden omdat chemicaliën slecht zijn voor het milieu. Voetgangers zouden hier schade van op kunnen lopen.

Ik moest dus meteen denken aan dat kerkpleintje aan de 1e Nieuwstraathof 2 voor de Citykerk Het Steiger Sint Dominicus, waar ooit voor honderdduizenden euro’s van die prachtige tegels geplaatst werden, óók op rekening van de gemeente. Juist: van uw en mijn Euro’s. De verantwoordelijke wethouder destijds - Lucas Bolsius van het CDA (*) was toen wel lid van deze kerk. 

Die zaak heb ik toen voor de zekerheid aangekaart bij de burgemeester. Een integriteitskwestie misschien? Wie weet zelfs fraude? Maar er werd niets mee gedaan. Dat ging toen namelijk gewoon zo.

Toen ik jaren later een plan liet uitlekken over de komst van nieuwbouw op een tenniscomplex in Overschie (zie: 1) - wat heel ingrijpend was voor de omwonenden, huiseigenaren en de tennisvereniging - werd daar wel door onze burgemeester stevig op ingezet: twee advocaten. Gevolg: een aanklacht aan mijn broek. De zaak is overigens geseponeerd omdat ik handelde naar eer en geweten en er voor mij persoonlijk geen enkel belang diende.

Terug naar de siertegels. De eerste problemen dateren al van november 2011 toen ze op het Binnenwegplein verschenen. Toen hadden ze het debacle nog kunnen keren onder het motto: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald! Maar daar wordt in de politiek helaas maar weinig gebruik van gemaakt. 

In 2017 hebben we er vervolgens een item van gemaakt in het programma Datkannietwaarzijn (Weggegooid geld) van BNN-VARA. (Zie: 2). Ik roep het in herinnering. Kijk en huiver.

Het is nu 2022 en de geschiedenis gaat zich herhalen.

Ik heb vernomen dat 50plus er vragen over gaat stellen.

(1)
https://dagblad010.nl/Columns/de-lekkende-nestor-in-het-belang-van-overschie-

(2)
https://m.facebook.com/watch/?v=1965518710352396&_rdr

(*)
De in Den Haag geboren Lucas Bolsius was ooit verslaggever bij Radio Rijnmond, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en daarna wethouder van de gemeente Rotterdam. Sinds 2010 is hij burgemeester van Amersfoort.