Gezegende Ramadan iedereen

28 March 2023, 05:55 uur
Columns
mainImage

De vastentijd voor Mohammedanen is weer aangebroken. Deugend Nederland haastte zich om hen een gezegende vastentijd te wensen.  Merkwaardig, omdat ik me kan herinneren dat de partijen waarin ze vertegenwoordigd zijn van oorsprong niets met godsdienst van doen hadden. Soort deugdvirus dus, gecultiveerd binnen het cultureel Marxisme.

Kalender en tijdsberekening

Ramadan is een door en door Oosters gebruik, dat zich kenmerkt door het vasthouden aan de maankalender. In Europa is men daar, onder Romeinse invloed, al voor het jaar nul van af gestapt.

De mensheid heeft altijd behoefte gehad aan een tijdsberekening. Dit om overstromingen van rivieren, wisseling van de seizoenen, de komst van de regentijd etc. te kunnen voorspellen.

Men richtte zich bij die tijdsberekening op de zon, de maan en de sterren. Dat de zon een dag kon aangeven wist men vanaf de geboorte. De sterren gaven aan dat er een cyclus van 365 dagen is: een jaar. De maan werd gebruikt voor een deel van het jaar. Van sikkel tot sikkel is ongeveer 29 dagen. Helaas past deze indeling niet binnen een jaar. De Romeinen voerde dan ook schrikkelmaanden in totdat ze via Julius Caesar de Egyptische indeling leerde kennen: De Juliaanse kalender* De eerste maand werd toen ook Januari in plaats van Maart.

Maanmaand

Maanmaanden zijn dus niet in te passen in een jaar, want ze duren meestal 29 dagen. Ze beginnen als de kleinste maansikkel aan de hemel staat en eindigen op de dag voordat de kleinste maansikkel aan de hemel staat. Vandaar ook het steeds terugkerende symbool van de maansikkel bij Mohammedanen, want zij zijn de enigen die er nog gebruik van maken. De indeling is ook niet erg vriendelijk voor moslims die bij de Noorderkeerkring wonen, want daar gaat de zon een paar maanden niet onder: verhuizen of verhongeren dus.

Meer dan vasten

Het vasten op zich begint zodra het verschil tussen een rode en een zwarte draad te zien is. Het eindigt als dat verschil niet meer waarneembaar is. Het gaat niet alleen over eten, drinken en roken: seks mag ook niet. Eveneens is sprake van een moreel niveau; tijdens de ramadan mag men niet liegen, lasteren, boos worden of gewelddadig zijn. ** Een leerling (4 HAVO) zei me ooit: “Ik mag niet liegen meneer het is Ramadan.” Op mijn vraag of dat buiten de Ramadan wel mocht, antwoordde hij met een brede glimlach.

Het is volgens de islamitische overlevering niet de bedoeling om na zonsondergang direct overvloedig te gaan eten. De iftar maaltijden - waar deugdzaam Nederland zo graag bij aanzit - zijn min of meer concessies aan de Westerse decadentie.

Voelen van armoede

Een andere bijkomstigheid is dat Mohammedanen zo merken hoe het is om armoede te lijden en om honger te hebben. Het maakt hen vrijgeviger, omdat ze nu zelf – zei het slechts 29 dagen – ook moeten afzien. Dat inzicht heeft overigens nooit geleid tot een stelsel van sociale wetgeving in islamitische landen. Het via de Ramadan verkregen inzicht gaat niet verder dan het geven van voedsel aan medegelovigen. Andersdenkenden moeten het zelf maar uitzoeken.

Oproepen tot gebed

In sommige steden mag tijdens Ramadan de oproep tot gebed via luidsprekers worden gedaan. Deze oproepen zijn in het Arabisch. Nou zou je kunnen zeggen, zouden die oproepen niet via het mobieltje gedaan kunnen worden? Een soort bid alert, maar dat lijkt iets teveel gevraagd. Mohammedanen maken gretig gebruik van de vrijheid van meningsuiting (zolang ze een minderheid zijn) en willen andersdenkenden graag laten weten hoe die dwalen, want in die gebedsoproep staat dat er slechts één God is Allah en dat Mohamed zijn belangrijkste profeet is. Niet echt leuk om te horen voor Christenen, Humanisten, Atheïsten, Mormonen, Boeddhisten, Hindoestanen, Joden kortom alle niet Mohammedanen.

Alleen in de linkse kerk en de moskee zijn ze dik tevreden. 

 

*Wij kennen nu de Gregoriaanse kalender.

**Bron: Islam voor dummies. Prof.Malcolm Clark. Indianapolis 2003.

Mijn exemplaar is een geschenk van een oud leerling! In het voorwoord schreef hij (Marokkaanse Nederlander) dat dit boek niet in de bibliotheek van een oud PVV-senator mag ontbreken 😉