Houdt het nou nooit op?

4 March 2023, 06:00 uur
Columns
mainImage

Houdt het nou nooit op? Uitspraak van Carice van Houten in Zwartboek van Paul Verhoeven. Inderdaad het houdt nooit op. Laten we beginnen. De woningnood. Ontstaan doordat de VVD alles aan de markt overliet. Er zijn interviews met Stef Blok, VVD minister, die grote buitenlandse vastgoedbedrijven letterlijk vertelde dat het vastgoed hier zo goedkoop was. Was.

Toeslagenouders die door de mangel zijn gehaald. Uit wantrouwen, geselecteerd op vreemde achternaam. Ik verzin het niet. Nu nog steeds niet opgelost. Volgens mij waren er VVD-ministers bij betrokken. En wat D66. Enne Wouter Bos, PvdA. Wie ooit op het idee van toeslagen door de belastingdienst is gekomen, mag van mij in een dwangbuis afgevoerd worden. Belastingdienst is er voor het ophalen van geld niet voor het uitkeren. Een nobrainer. Maar dat is precies het probleem: geen hersens.

Groningen. Wat moet daar nog over gezegd worden? Terwijl je huis op instorten staat, word je nog even door de overheid kapot geprocedeerd. Staand VVD beleid. Al 12 jaar! Gewoon nog meer oppompen omdat minister Kamp, VVD, te bang was voor Shell en Exxon. Een nogal benauwde opvatting over volksvertegenwoordiging.

Migratiebeleid. Welk beleid? Laissez fair, laissez passe. Was een uitspraak na het humanisme. Wat is daar van over? Door letterlijk alles over de schutting te gooien heeft het humane plaatsgemaakt voor onmenselijke toestanden. Voor iedereen.

O, de natuur. Natuurlijk, je laat miljoenen dieren schijten op het meest dichtbevolkte stukje in Europa. Prima, we stapelen stenen zonder daglicht en laten dieren daarin vastketenen aan hekken. Vervoeren ze in vrachtwagens door Europa om ze hier weer te slachten. Puur natuur. Niemand die ooit ingreep de afgelopen 12 jaar. Als je nadenkt, hoe bizar. Doe het ff met je cavia en de hele tiktokgemeenschap staat op je stoep.

En nu. Het departement van de VVD pur sang. Justitie en veiligheid of zoiets. Crimefighters! Dat kan je wel aan de VVD overlaten. Steunpilaar voor de hardwerkende Nederlander. Die ik overigens nog nooit heb ontmoet behalve bij de koffieautomaat. Nu blijkt dat door incompetentie drie moorden zijn gepleegd. Waarbij die op Peter R. de Vries mij persoonlijk raakt. Hij heeft mij ooit aangenomen bij het tijdschrift Aktueel. Een dodelijke blamage. Ben benieuwd of een VVD-minister hiervoor de ministeriële verantwoording neemt en aftreedt. Denk het niet.

Want alles is de schuld van de buitenlander.

En dat klopt.

Kijk, Groningen is ook verkocht aan de buitenlanders. Gas naar Italië. Of denken we nog steeds dat Shell en Exxon geen buitenlanders zijn? Met hoofdvestigingen in Engeland en Amerika.

En die buitenlanders pikken ook nog onze huizen in.

Inderdaad die buitenlandse vastgoedinvesteerders hebben flink wat opgekocht. Huren verhoogd en vastgoed is een investering geworden in plaats van woonruimte.

En, buitenlandse voedselconglomeraten laten lekker ons land volschijten en vragen ook nog eens de hoofdprijs bij de zelfscankassa.

De buitenlandse aandeelhouders vullen de zakken. Ik verzin het niet. Er zijn cijfers. Niet de pensioenfondsen. Maar Blackstone in New York. Inderdaad. De buitenlanders hebben het gedaan. En het houdt nooit op wanneer we in sprookjes blijven geloven en niet naar de harde cijfers kijken. Dat doen ze namelijk wel in de boardrooms over heel de wereld.

Alleen het gevaar zit in de uitspraak van Carice van Houten. Wie de film heeft gezien, weet precies wat ik bedoel.