Dagblad010 | Is vóór 20 maart sloop Schiebroek bekend

Is vóór 20 maart sloop Schiebroek bekend

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaarMoeten we tot na 20 maart, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, wachten op de mededeling van wethouder Bas Kurvers van bouwen en wonen, dat Schiebroek Zuid wordt gesloopt? 
Het is natuurlijk niet zo dat de sloop van Schiebroek Zuid een puur provinciale aangelegenheid is. Maar het zou wel zo eerlijk zijn om ruim vóór die datum openheid van zaken te geven over de toekomst van Schiebroek Zuid. Eerlijk naar de bewoners toe. En eerlijk naar de kiezers toe. 

Een herhaling van de planning van de sloop van de Tweebosbuurt is niet wenselijk. De mededeling van het slopen van die buurt kwam drie maanden ná de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Dat terwijl Vestia reeds op 5 februari 2018 de voorbereidingen voor het sloopplan waren gestart. De woningcorporatie had daarvan gelijk melding kunnen en moeten maken. Het zou een prima onderwerp voor de verkiezingscampagne zijn geweest. Minstens zo boeiend als het - door de landelijke media uitgekozen - onderwerp: integratie van bevolkingsgroepen. 

 
Duidelijkheid over de sloop van Schiebroek Zuid moet er zijn minimaal drie weken voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de verkiezingscampagne kan het dan ook gaan over de vraag of woonwijken á la Schiebroek Zuid (ruim duizend woningen van Vestia en deels Havensteder) zomaar tegen de vlakte kunnen zonder dat er voldoende vervangende huisvesting is voor de betrokken bewoners. 

 
Niet alleen Schiebroek Zuid wordt bedreigd. Ook Oud-Charlois, Groot-IJsselmonde, Zuidwijk, Carnisse, Bloemhof, Bospolder-Tussendijken, Agniesebuurt, Oud-Crooswijk, Vreewijk en Lombardijen lopen risico. 

 
Niet voor niets heeft de Rotterdamse gemeenteraad vorig jaar aan Kurvers gevraagd om een lijst te krijgen van zijn ‘transformatieplannen’, zoals de wethouder ze noemt. Want het woord slopen gebruikt de VVD-bestuurder liever niet. 

 
Is die slooplijst vóór 20 maart nog niet klaar? Dan moet de gemeenteraad aan Kurvers vragen om een voorlopige lijst. Op z’n minst dient voor 20 maart bekend te zijn wanneer Schiebroek Zuid wordt gesloopt. Wachten daarop tot na die datum? Geen goed plan.

 

Zie ook


Foto: Digitaal Dagblad