James Bond, leuke column, lezen!

10 February 2023, 06:10 uur
Columns
mainImage

Yep, dit wordt een leuke column. Blijf vooral lezen. Leerzaam. Kijk, iedere keer alles afbranden en zeggen dat het vroeger beter was, gaat ook vervelen. Of romantische verhalen vertellen over Rotterdamse helden. 

Er zijn nieuwe.

Maar daar ga ik het niet over hebben. Deze site kan wel een stylish upgrade gebruiken. Beetje film. Beetje stijl. Beetje before woke: wie wordt de nieuwe James Bond?

Leuk toch? Vroeger was ik een kenner. Uitgenodigd door media om mijn licht te laten schijnen over Bond. Altijd geweigerd. Niet zo’n zin in de spotlights. Maar als oude art director van Esquire (Ach, oud tijdschrift voor mannen met stijl, zonder witte en Donald Duck sokken).

Ik vraag me af wie de nieuwe Bond wordt. 

Werkelijk. Natuurlijk was Idris Elba de beste opvolger. Vermoeid. Hard. Stylish en van deze tijd. Alleen we moesten Craig afronden en kregen te maken met Corona waardoor de laatste film te laat uitkwam.

Tussendoor zijn er diverse acteurs genoemd. 

Allemaal gepasseerd station inmiddels. Tom Holland is voor de toekomst als het archetype nog zo is. Dus de producent zei dat Bond wel iemand moet zijn die iets meegemaakt moet hebben. Exit Henry Cavill. Dan hebben we nu nog Peaky Blinder Cillian Murphy. Interessante keus. Keiharde blauwe ogen. Zachte stem. Onpeilbaar. Brengt Bond verder.

Of wat te denken van Aaron Taylor-Johnson? Wie? Precies. Niemand valt 'm op. Speelde John Lennon, loser in Kick Ass en killer in Bullet Train. He’s got the moves. Mijn twee favorieten.

Maar wie mijn all time favoriet is? Ach, simpel. Sean Connery. Maar het gaat niet om het type. Het gaat om een hele goede acteur. En Daniël Graig is een hele goede acteur. Het gaat bij Bond niet om een bordkartonnen acteur. Roger Moore kwam daar te dicht bij. Maar de rest waren achteraf goede acteurs. 

Enne Bond is een Nederlander. Schrijver Ian Fleming heeft hem gebaseerd op Peter Tazelaar, de echte Soldaat van Oranje. Geen idee toch dat Nederlanders zo genadeloos kunnen zijn? Haha vraag ff iets op de Antillen, Suriname en Indonesië daarover. Terzijde. Of was het toch meesterspion Sidney Reilly?

En nu herinner ik me een interview uit een ver verleden met Huub Bals. Wie? Nou een van de Rotterdamse helden. Hij heeft het Filmfestival Rotterdam internationaal op de kaart gezet. Geniaal.

Alleen toen ik hem 45 jaar geleden vroeg of James Bond op het festival kon, keek hij mij aan alsof ik uit een put vol van pek kwam. Met vuur om mij heen. Hoe durfde ik het te vragen? Op een festival met Fassbinder, Wenders en Kieslowski! Maar hij gaf een heel goed antwoord.

Cliffhanger.