Jan D. Swart: 'Ik vertrouw Rosenmöller niet. U wel?'

15 May 2018, 19:28 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Microscopisch verstopt in een brief vol poppenkast las ik dat de formateurs Duisenberg en Rosenmöller op weg naar een stadsbestuur voor hun eerste voorzichtige coalitieraamwerk gesprekken hadden gevoerd met onderwijsorganisaties, met het Havenbedrijf en met de ondertekenaars van de klimaatoproep.

Gauw gauw was ook het bedrijfsleven aan de oriëntaties in die brief toegevoegd, waarschijnlijk om ons de indruk te geven dat niet alleen Rosenmöller, Klaver, Bokhove en op de achtergrond Bonte en Halsema, maar ook de VVD nog meedoet.

Ik vond het een onheilspellende brief.

Wat hebben ze voor het dicht timmeren van een Rotterdams stadsbestuur bij het onderwijs te zoeken? Geen flauw idee. Nooit vernomen dat er één partij is die mensen dom wil houden. Ook niet dat er op dat vlak een reuze conflict bestaat over geld. Het onderwijs in Rotterdam is vier jaar gemanaged door het evenwichtige CDA en ik kan me niet voorstellen dat de formateurs geïnteresseerd geweest zouden kunnen zijn in de mystieke geldstromen naar islamitische scholen. Rosenmöller zeker niet. Dan zou hij wel een enorme salto mortale hebben gemaakt. Ik denk dat Pim Fortuyn zich in dat geval van plezier in zijn graf zou omdraaien.

Ik kan die gesprekken in het kader van het onderwijs dus niet plaatsen. Tenzij de SP, PvdA, Nida en Denk, close harmony, de beide heren in riksja’s op Zuid hebben rondgereden en hun ervan hebben overtuigd dat daar de komende vier jaar twee keer zoveel onderwijsgeld naar toe moet. Ik zou het nog toejuichen ook, want op long run verdien je dat op de begroting van de veiligheid terug.

Duidelijker te begrijpen is de visite van de formateurs aan het Havenbedrijf. Zeker als later blijkt dat het gesprek met de ondertekenaars van de klimaatoproep hieraan is vooraf gegaan. Hier ruiken we de grote invloed van GroenLinks. Het herinnert aan het jarenlange knipmessen van raadslid Bonte in topvorm. Ook aan zijn stoïcijnse manier waarop hij, tartend en zuigend in ongehoorde virtuositeit, blééf vinden dat niet het Havenbedrijf kon beslissen over het voortbestaan van kolenboer EMO, maar hij.
Af en toe kon je horen dat wethouder Adriaan Visser kierewiet van hem werd.

En toch maakt men mij niet wijs dat er, tot de basis herleid, nu zoveel fundamentele verschillen bestaan over groen, duurzaamheid en gas. Er is geen mens met gezond verstand dat die sorteermachine van Jan Rotmans wil tegen houden. Ook Leefbaar niet.

En tenslotte resteert de excursie van de twee heren aan het bedrijfsleven. Grote vraag aan wie? Waarschijnlijk alleen aan Omme & De Groot, want de VVD wil bouwen. Veel meer zullen het er niet geweest zijn, want in de vandaag ontvangen brief van de formateurs staat dat er de laatste twee weken weinig tijd was geweest.

Waarom? Het was schoolvakantie. Ook nog mooi weer. Ze moeten allebei van ver komen. Bovendien doen die twee het gratis.
Funest voor een afgerond rapport. Daarom ook de naam raamwerk. Ogenschijnlijk dus zo vrijblijvend mogelijk.

Maar is dat wel zo? Is het eigenlijk niet reuze verdacht en richtinggevend dat er geen gesprekken zijn gevoerd met de politie. Ook niet met de vele overheidsinstanties die de criminaliteit bestrijden. Met andere woorden: hebben de twee heren net als ooit Mies Bouwman een lopende band samengesteld met artikelen waarop alleen de linkse partijen gul kunnen inschrijven en krijgt de VVD daarvoor in ruil alle vrijheid en medewerking om de stad vol te bouwen?

Het zou wel een blamage voor de uitslag van de verkiezingen zijn.

Wat twitterde Leo de Kleijn ook alweer kort nadat zijn SP drie zetels had moeten inleveren? Hij heeft zijn tweet weggehaald, maar er stond zoiets als: de verkiezingen gingen over racisme en diversiteit. Daarna over totaal andere onderwerpen. Hier klopt iets niet. De Kleijn had wel vaker gelijk.

Laat ik het eerlijk zeggen: ik behoor tot de Rotterdammers die Rosenmöller voor geen meter vertrouwt. Ik ben heel groen. Maar ik moet niks van Klaver, Halsema en Tofik Dibi weten.

Jammer dat de VVD zo muisstil is. Die enge Rosenmöller heeft er goed de wind onder.
Maar misschien is het ergens goed voor.