mainImage

Kansloos uit Crooswijk

22 september 2022, 23:02 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Yep. Kom uit Crooswijk. Stotterde als een gek. Soms nog wel. Kon geen Nederlands lullen laat staan schrijven. Wat doe je dan? Als eikel die wat klappen kreeg op het schoolplein? Wat moest je doen? Naar Ongehoord Nederland? Die waren er niet. Trouwens die ‘negers’ waar het domme blondje het over heeft ook niet. Gewoon die gezellige Hollandse blanken waren er met de klappen. Wit sloeg wit. Die dan weer Zwarte Piet werden in december.

Verwarrende tijden.

Tot het moment dat ik op de Havo, godsgeschenk van de Mammoetwet, strips ging tekenen. Samen met goede vrienden uit Noord en West. MAD was ons voorbeeld. Daar werd iedereen doormidden gesneden. Wie je ook was. Nixon, Johnson. Presidenten uit die tijd. Amerikaans tijdschrift.

Geniaal.

En ik kan het weten. Heb een soort van historie in bladenland.

Terzijde.

Maar hoe kom je verder in het leven? Kansloos uit Crooswijk. Is een film over. Straight out of Compton. Zoiets, maar dan anders.

Dus kansloos uit Crooswijk. Ik dacht: weet je iedereen tegenover mij zijn gehaktballen. Waarom? Melief Bender had ze op de stoof en in Crooswijk stonden ze altijd te pruttelen in elk café achter de bar. Vers van het Slachthuis.

Dus ik dacht iedereen tegenover mij zijn Gehaktballen. Dat zijn ze allemaal. Iedereen die met een lulverhaal boven je zitten. Ceo’s, directeuren, wethouders, nagemaakten en nog zo wat.

Ik zou het zelfs Kaag, niet mijn favoriete politicus, aanraden tegenover Baudet. Niet weglopen. Is een gehaktbal.

Heb het ooit aangeraden aan een stille liefde van me. In de media. Al die mannen in stropdas. Gehaktballen. Ze is zeer succesvol geworden. Niet door mij overigens. Dwars door het glazen plafond heen. Go for It.

Dus als je tegen het plafond loopt door een eikel in pak of een eikelino in broekpak: gehaktballen.

Echt. Er zitten zoveel mensen op die plekken die er geen bal van kunnen. Maar wel een godsalaris opstrijken.

Herkenbaar?

Ga er doorheen. Zit niet te zeiken over diversiteit. Ga niet je schulp in. Het zijn gehaktballen. Met welke saus vreet je ze op?

Ik zou curry aanraden. Mosterd on the side. Misschien een gemeen harishasausje.